Veleposlaništvo RS Sarajevo /Novice /
18.08.2020  

Vsi slovenski filmi na 26. Sarajevskem filmskem festivalu

V tekmovalnem programu kratkih filmov bo svetovno premiero doživel kratki igrani film Vesna Goodbye (Zbogom, Vesna) režiserke Sare Kern, slovenski filmi bodo na sporedu tudi v drugih programih.

Film Ne pozabi dihati režiserja Martina Turka bodo predvajali kot del programa TeenArene.

Slovenski filmi so redni gostje programa TeenArena, saj so se med leti 2015 - 2018 zvrstili filmi Utrip ljubezni režiserja Borisa Petkovič, ki je leta 2017 pokazal tudi film Košarkar naj bo, Nika režiserja Slobodana Maksimovića in Gajin svet režiserja Petra Bratuše.

V Sarajevu bodo prikazali tudi dve uspešni slovenski manjšinski koprodukciji. V programu Fokus bo predstavljena manjšinska koprodukcija Oče, srbskega režiserja Srdana Golubovića, ki je srbsko – francosko – nemško – hrvaško – slovensko - bosanska koprodukcija. Slovenski koproducent je produkcijska hiša Vertigo. Film je imel premiero v programu Panorama zadnjega Berlinala.

V program Soočenja s preteklostjo je bil uvrščen lanskoletni puljski zmagovalec Dnevnik Diane Budisavljević, v režiji Dane Budisavljević, pri katerem so sodelovali slovenski igralec Igor Samobor, scenograf Duško Milavec in produkcijska hiša December.

Vse filme je sofinanciral Slovenski filmski center.

 

  

Svi slovenski filmovi na 26. Sarajevo Film Festivalu