Veleposlaništvo RS Sarajevo /Novice /
03.06.2020  

Posodobitev razmer za Bosno in Hercegovino, 03.06. 2020

Splošne informacije

 

Dne 22.5.2020 je BIH ukinila ukrep prepovedi gibanja po celi državi in odpravila ukrep 14 dnevne karantene oz. samo izolacije pri vstopu v državo za vse potnike. 

Še vedno je potrebno upoštevati navodila in spoštovati sprejete ukrepe v zvezi s preprečevanjem širjenja okužbe s COVID-19, ki so v veljavi. Od 31.5.2020 je nošenje mask obvezno samo v zaprtih prostorih in zunanjih prostorih, ko ni možno zagotoviti socialne distance.

 

Vstop v BIH, stanje na mejnih prehodih 

 

Prepoved vstopa v BiH za vse tuje državljane velja do preklica. 

Oproščeni so zdravstveni delavci, bolniki ki potujejo na zdravljenje, čezmejni delavci, službe in timi civilne zaščite, pripadniki NATO-a v BiH, osebe, ki imajo DZP v BIH. Izjeme veljajo tudi za voznike (in sovoznike) tovornih vozil in posadke letal, pod pogojem, da v BiH ne ostanejo več kot 12 ur.  

Od 30.04.2020 lahko mejo prehajajo državljani sosednjih držav, ki se ukvarjajo s kmetijstvom in so lastniki kmetijskih zemljišč v BIH.

Od 21.5.2020 sodijo med izjeme tudi ožji družinski člani (zakonski partner, starši, otroci, bratje in sestre), ki se udeležijo pogreba ožjega sorodnika in tujci, ki v BiH potujejo z razlogom poslovnega obiska oz. poslovnih obveznosti. 

 

Dokumentacija potrebna za udeležbo na pogrebu:

dokaz o smrti ožjega sorodnika

dokazilo o sorodstvu z umrlim

V primeru, da vstopijo v državo z namenom udeležbe na pogrebu je dovoljeno zadrževanje v BIH največ 72 ur.

 

 Dokumentacija potrebna pri vstopu z namenom poslovnega obiska:

pisno vabilo pravnega subjekta v BiH 

potrdilo o negativnem testu na SARS-CoV-2, ki ob vstopu v BIH ni starejše od 48 ur

Od 29.05.2020 je BIH dovolila vstop v BIH državljanom sosednjih držav (Srbija, Črna gora, Hrvaška).

Od 2.6.2020 zvečer je dovoljen vstop v državo tujcem - družinskim članom BIH državljana. Vstopijo lahko mladoletni tujci, ki so v spremstvu enega od staršev ali skrbnika, ki je državljan BIH. Ravno tako je vstop dovoljen tujcu, ki je soprog/a državljana BIH in ga spremlja.

Telefonska informacija, 3.6.20,  MP Neum, : tranzit preko neumskega koridorja je mogoč v obe smeri, brez zadrževanja oz. zaustavljanja v BIH. Za tranzit zadostuje dokument, s katerim je slovenski državljan vstopil na Hrvaško (tudi OI).

Slovenski državljani (če so med izjemami) lahko prečkajo mejo s potnim listom. 

Letališča

 

Svet ministrov BIH je sprejel sklep o odprtju vseh letališč v BIH z dnem 01.06.2020. S tem dnem se odpirajo mejni prehodi na letališčih, potrebno je upoštevati prej predpisane ukrepe pristojnih organov v zvezi s preprečevanjem širjenja okužbe s COVID-19.

 

Mednarodni leti na dan 03.06.20:

Sarajevo  -  prihod in odhod letala iz Budimpešte ( izvaja Wizzair)

Tuzla - prihodi in odhodi letal iz Švedske (Malmo, Göteborg, Stockholm), Nemčije (Dortmund, Cologne) in Švice (basel) (vse lete izvaja Wizzair)

Javni prevoz 

 

S 1.06.2020 je bil vzpostavljen medkrajevni promet.  Mestni promet deluje, ravno tako taxi prevozi in možen je najem vozila pri rent a car službah.