Veleposlaništvo RS Sarajevo /Novice /
22.11.2018  

Intervju za Federalno novinsko agencijo

V daljšem pogovoru za Federalno tiskovno agencijo (FENA) je veleposlanica Bukinac pojasnila izjemen dosežke v slovenskem turizmu in priznanja, ki jih je Slovenija prejela. Slovenijo je predstavila kot sodobni primer dobre prakse na področju razvoja in uresničevanja trajnostnega turizma. To smo v Sloveniji dosegli zahvaljujoč pristopu, ki turizem obravnava kot biznis, kot kreativno industrijo, ki ponuja proizvode in storitve, vse, kar znate, delate, imate. Slovenija ni tipična destinacija masovnega turizma. S povezanim, organiziranim in sistematičnim pristopom države in vseh deležnikov je postala Slovenija destinacija za vrhunska doživetja – zeleno, zdravo, čisto, aktivno. To je najboljši povzetek Slovenije in njene podobe v turizmu in tudi širše.

 

Za doseganje tako prestižne ravni v turizmu je izjemnega pomena, da je turistični produkt vedno odličen in vedno vrhunski. Za to je bil potreben razvoj, prepoznavanje lastnih prednosti in slabosti, učenje na primerih dobre prakse v okolici, kritična presoja želja in možnosti, načrtni in sistematični pristop, vizija, ki je povezala vse akterje in hkrati pustila dovolj prostora za vse ostale.

 

V pogovoru je veleposlanica Bukinac predstavila glavne usmeritve Strategije razvoja turizma v Sloveniji in konkretne cilje, ki jih želi Slovenija doseči. To je projekt ne le države pač pa vseh deležnikov v turistični industriji. Samo ljudje, ki se v lastnem okolju počutijo dobro so lahko dobri gostitelji. Izpostavila je tudi nekaj spodbudnih primerov v BiH, ki dokazujejo, da je odličnost in črpanje iz lastnih virov doma tudi v BiH. Dobri zgledi niso nedosegljivi, pač pa tu, blizu BiH. Za sodelovanje na področju turizma pa imata državi sklenjen tudi bilateralni  dogovor.

 

  

 

http://www.fena.ba/article/1052848/ambasadorica-bukinac-imate-u-bih-mnostvo-globalno-privlacnih-stvari