Veleposlaništvo RS Sarajevo /Novice /
08.11.2009  

Srečanje Veleposlanika Grassellija s predsednikom vlade in župani Unsko Sanskega Kantona

Veleposlanik Andrej Grasselli se je dne 6 novembra 2009 sestal s Šemsudinom Dedićem, premijejem Unsko Sanskega Kantona in z župani Cazina, Velike Kladuše, Bužima, Sanskega mosta, Kljuća, Bosanskega Petrovca in Bosanske Krupe. Premier je uvodoma poudaril dobro sodelovanje med Slovenijo in USK. Slovenija je nudila pomembno pomoč BiH in USK. Veliko število delavcev cca 1.800 iz USK jih dela v Sloveniji, prav tako je veliko število upokojencev v USK, ki prejema pokojnine v Sloveniji. USK vlaga velika sredstva  v komunalne projekte, v očiščevanje odpadnih vode ter iščejo stateškega partnerja za termalna zdravilišča pri Bihaču.

Andrej Grasselli je prav tako izpostavil dobre prijateljske odnose in gospodarsko sodelovanje med Slovenijo in USK. Blagovna menjava je klub recesiji dobra in je Slovenija na prvem mestu v USK. Prav tako je  Slovenija največji investor v BiH v letošnjem letu, med največjimi investitorji v lanskem in letošnjem letu je podjetje TUŠ, ki ima sedež v Bihaću. IPA sredstva EU namenjena za predpristopno pomoč BiH so premalo izkoriščena. Nosilci programov in projektov IPA  so lokalne skupnosti, zato je veleposlanik predlagal, da se s pomočjo Slovenije aktivneje vključijo pri koriščenju sredstev. Željko Komšić, predsednik predsedstva BiH bo obiskal Slovenijo  26.nov 2009 z gospodarsko delegacijo, pa bi lahko USK sodeloval z gospodarsko delegacijo na tem srečanju. Seznam podjetij, ki bi se udeležila srečanja naj posredujejo Veleposlaništvu.  V tem mesecu bo BiH obiskal Samuel Žbogar, zunanji minister Slovenije, z namenom nuditi pomoč BiH pri njeni poti v EU.

Župani Cazina, Velike Kladuše, Bužima, Sanskega mosta, Kljuća, Bosanskega Petrovca in Bosanske Krupe so predstavili gospodarska področja pri katerih bi želeli sodelovati s Slovenijo: na področju infrastrukture, kmetijstva,  pri proizvodnji hrane, hidroenergije - izgradnji malih hidroelektrarn ter pri vetrni energiji, pri  regulaciji vode in odpadnih voda, pri komunalnih projektih, pri pokrajinskem parku in turizmu.

Veleposlanik Grasselli se je ločeno sestal z Hamdije Lipovaće županom Bihaća. Predstavil je aktivnosti  v občini Bihač in predstavil razvoj občine, na področju turizma,razvoju industrijske cone, razvoju Tehnološkega parka in termalnega turizma. Izrazil je željo, da se v te projekte vključi Slovenija. Srečanja se je udeležil svetovalec na veleposlaništvu Emiljan Žorž.