Veleposlaništvo RS Sarajevo /Novice /
08.11.2009  

Peto srečanje gospodarstvenikov v Unsko Sanskem Kantonu

Peto srečanje gospodarstvenikov v Unsko Sanskem Kantonu (USK), v organizaciji Veleposlaništva Republike Slovenije in Gospodarske zbornice Unsko Sanskega Kantona, je bilo 5. novembra 2009 v Bihaću. Srečanja se je udeležilo 30 gospodarstvenikov. Uvodoma je veleposlanik  Andrej Grasselli poudaril pomen gospodarskega sodelovanja z USK, ki je geografsko najbližja Sloveniji. Veleposlanik je posebej izpostavil pomen IPA programa EU, predpristopne pomoči za BiH. Nosilci projektov IPA programov so lokalne skupnosti, zato bi bilo potrebno, da se tudi Zbornica vključi v pripravo programov in projektov, saj je za gospodarske projekte predvideno 50% IPA sredstev. Slovenija je zainteresirana in pripravljena sodelovati in nuditi pomoč pri tovrstnih projektih. Slovenija je največji zunanjetrgovinski parner v Unsko Sanskem Kantonu, prav tako ima Slovenija tukaj pomembne investicije. Največji investitor v Unsko Sanskem Kantonu je trgovinsko podjetje TUŠ. Veliko delavcev iz tega dela BiH je zaposlenih v Sloveniji, prav tako je veliko upokojencev, ki prejemajo slovenske pokojnine. Vse to kaže na veliko stopnjo povezanosti s Slovenijo. Veleposlanik je povedal, da bo Željko Komšić, predsednik predsedstva BiH z gospodarsko delegacijo obiskal Slovenijo 26. 11. 2009 in predlagal, da Unsko Sanski Kanton organizira direktorje podjetij, ki bi se udeležili tega srečanja.

Ismet Pašalić, predsednik gospodarske zbornice Unsko Sanskega kantona je poudaril, da so srečanja gospodarstvenikov postala tradicionalna in da so pomembna za srečanja gospodarstvenikov, za njihovo poslovno sodelovanje, poslovne povezave in za ideje, ki so se pričele izvajati na podlagi srečanj, kot na primer sklenitev dogovora o ustanovitvi Tehnološkega parka v Bihaču skupaj s Tehopolisom iz Celja. Izrezil je željo, da bi razširili sodelovanja na nove lokalne skupnosti v Sloveniji, poleg Novega mesta in Kranja, s katerima že sodelujejo.

Žorž Emiljan, svetovalec na veleposlaništvu je predstavil bilaterelno gospodarsko  sodelovanje med BiH in Slovenijo, s poudarkom na dejstvu, da je Slovenija kljub recesiji v letošnjem letu in v lanskem letu največji investitor v BiH.

Predstavniki podjetij KREUS, zavarovalno zastopniške hiše, podjetja TUŠ in podjetja Laser so predstavili aktivnosti svojih podjetij na bh tržišču.