Veleposlaništvo RS Sarajevo /Novice /
12.11.2009  

Srečanje veleposlanika Andreja Grassellija Jasminom Imamovićem in Enesom Mujićem

Veleposlanik Republike Slovenije v BiH Andrej Grasselli se je 10. novembra 2009 v Tuzli sestal z Jasminom Imamovićem, županom Tuzle. Uvodoma se je Imamović zahvalil za izjemne aktivnosti dveh slovenskih evropskih parlamentarcev  Tanje Fajon in Jelka Kacina, za njun prispevek in pomoč pri  vstopanju BiH v EU ter  pri odpravi viznega režima za BiH. Prav tako je poudaril, da imata BiH in Kanton Tuzla odlične gospodarske odnose s Slovenijo, tako na področju investicij kot na področju blagovne menjave. V Tuzlanskem kantonu so prisotna pomembna slovenska podjetja kot so NLB, Ljubljanske Mlekarne, Petrol, TUŠ, Mercator, Cimos in druga slovenska podjetja. V nadaljevanju je predstavil je turistični razvoj mesta Tuzla, ki ima slano jezero, slane slapove v samem centru mesta. Turistično ponudbo želijo razširiti z razvijanjem termalnega turizma, saj so v mestu  naravni vrelci termalne vode. Pri tem vidijo možnost sodelovanja s slovenskimi podjetji, kot sta Terme Čatež in  Terme Olimnia. Prav tako je izrazil željo po sodelovanju s Tehnološkim parkom Ljubljana, s katerim so že začeli razvijati Tehnološki park v Tuzli. Prav tako se občina Tuzla prizadeva za nadalnji razvoj energetskega sektorja v Tuzli, za razširitev kapacitet  Termoelektrarne Tuzla. Pri tem se zavzemajo za učinkovito  in čisto ogrevanje Tuzle ter za skrb za čisto okolje in zrak, ki ima slabo pretočnost v Tuzli.

Veleposlanik je izrazil zadovoljstvo nad  dobrim gospodarskim sodelovanjem med Slovenijo in Kantonom Tuzla. Slovenija se bo še naprej zavzemala, da bile v BiH in v državah  Zahodnega Balkana čim preje odpravljene vize in da bi hitreje nadaljevali pot k približevanju EU.  Glede sodelovanja Slovenije pri posameznih projektih je veleposlanik povedal, da je Slovenija pripravljena sodelovati, pri tem pa bi se morala občina aktivneje vključiti pri  pridobitvi IPA sredstev predpristopne pomoči  EU, ki jih daje EU za BiH.  Sprejet je bil dogovor, da bo Slovenija sodelovala pri pripravi  projekta in izgradnji termalnega  in zdravstvenega objekta  v Tuzli s sredstvi IPA programa.

Predsednik vlade Kantona Tuzla  Enes Mujić se je veleposlaniku zahvalil za aktivno vlogo Slovenije pri približevanju BiH v EU in pri odpravi vizumov za državljane BiH. V Tuzlanskem Kantonu  je razvita metalna, lesna industrija, gradbeništvo in energetski sektor. Izrazil je željo, da bi pri izgradnji drugega bloka termoelektrarne sodelovali slovenski strokovnjaki in podjetja. Tuzla ima Univerzitetni  in Klinični center, ki dosegata visoke mednarodne standarde. V Kantonu načrtujejo izgradnjo in razširitev letališča, prav tako pa že pripravljajo idejni projekt za izgradnjo avtoceste Tuzla - Orašje. So v fazi proučevanja geologije in ekologije.

Veleposlanik je izpostavil obisk Željka Komšića, predsedujočega Predsedstva BiH v Sloveniji in gospodarske delegacije, ki ga bo spremljala 26. novembra 2009 v Ljublajni.  lede na to, da se bodo tega srečanja udeležili tudi gospodarstveniki iz Kantona Tuzla, je pozval premiera, da  se čim več gospodarstvenikov iz Kantona vključi v  gospodarsko delegacijo. Srečanj se je udeležil svetovalec na veleposlaništvu Emiljan Žorž.