Veleposlaništvo RS Sarajevo /Novice /
19.12.2017  

Slovesnost ob zaključku projekta Nacionalni program čiste proizvodnje BiH (Sarajevo, 18.12.2017)

V Sarajevu je 18.12.2017 potekala slovesnost ob uradnem zaključku projekta Nacionalni program čiste proizvodnje BiH, ki ga je preko UNIDO financirala Vlada RS. Na dogodku je bil poudarjen pomen projekta za BiH, predvsem z vidika učinkovite uporabe resursov in s tem povezanih prihrankov na številnih področjih. Predstavniki BiH so se zahvalili Sloveniji, ki je omogočila izvedbo projekta, kakor tudi za vso pomoč, ki jo je Slovenija do sedaj nudila in jo trenutno nudi BiH, tudi na njeni poti približevanja EU.

                                   

V osnovi je šlo za štiriletni projekt (2013 – 2016), skupaj ocenjen na 250.000 EUR, v katerem je kot podizvajalec sodelovalo slovensko podjetje "Liveo d.o.o." in dva slovenska inštituta (Strojna fakulteta Maribor in Kemijski inštitut Ljubljana). Projekt se zaradi neusklajenosti na strani BiH ni izvajal 2 leti, vendar je bil leta 2015 ponovno pognan.

                                    

Z BiH strani je projekt koordiniralo Ministrstvo za zunanjo trgovino in ekonomske odnose, pri tem pa so aktivno sodelovala pristojna ministrstva in službe, podjetja, nacionalni eksperti in študenti.

Veleposlanica Bukinac je v svojem nagovoru izrazila zadovoljstvo nad uspešnim zaključkom projekta. Poudarila je pomen, ki ga Slovenija pripisuje področju varstva okolja. Naštela je ključna področja mednarodnega razvojnega sodelovanja Slovenije ter dodala, da Zahodni Balkan (in s tem tudi BiH) ostaja eno od prioritetnih geografskih področij, ki so za Slovenijo ključnega pomena. Izrazila je upanje, da bo lahko obiskala vsa BH podjetja, ki so sodelovala v omenjenem projektu.

 

Janez Rogelj (Ministrstvo za gospodarski razvoj in tehnologijo RS) je dejal, da je projekt izjemnega pomena, predvsem z vidika krepitve vloge BiH strokovnjakov in zmožnosti podjetij. Sicer pa Slovenija ostaja tudi v bodoče zavezana projektom čiste proizvodnje v regiji.

                                      

Dogodek se je zaključil s podelitvijo certifikatov podjetjem, ekspertom in študentom, ki so sodelovali v projektu.