Veleposlaništvo RS Sarajevo /Novice /
30.10.2009  

Konferenca delodajalcev »Kako čim prej v EU«

V Sarajevu je bila dne 22 in 23 oktobra  2009 organizirana konferenca »Kako čim prej priti v EU«  v organizaciji Združenja delodajalcev BiH in v sodelovanju z Združenjem delodajalcev Slovenije. Konference so se udeležili Valentin Inzko, visoki predstavnik za BiH, Dimitris Kurkulas, vodja Delegcije Evropske komisije, Phillipe de Buck, predsednik BussinesEurope, Thomas Seiler, predstavnik Evropske Komisije, Doris Pack, članica Evropskega parlamenta, Borut Meh, podpredsednik BussinesEurope, Mladen Zirojević, minister za zunanjo trgovino in ekonomske odnose, Mahir Hadžiahmetović, predsednik Gospodarske zbornice BiH in Mustafa Mujezinović, premier Vlade F BiH. Konference sta se udeležila Andrej Grassell, veleposlanik in Žorž Emiljan, svetovalec na Veleposlaništvu.

Valentin Inzko je uvodoma poudaril, da  se mora normalizirati status  BiH, da bi lahko vključila v EU in v Evropske integracije kot suverena in stabilna demokratična država. Poslovno okolje se mora izboljšati, privabljati tuje investicije, ki ustvarjajo nova delovna mesta in ki izboljšujejo življenjski standard. Vse to ne more čakati na odpravo političnih tenzij v BiH.

Thomas Seiler je izpostavil potrebo po čim prejšnjem sprejetju gospodarskih in drugih reform, ki so pomembne za nadalnji razvoj BiH in njeno približevanje EU. Institucionalni sistem v BiH je kompliciran in predrag. BiH mora postati enotni ekonomski prostor, zakoni morajo biti enotni za celo BiH, spodbujati je potrebno konkurenčnost, konsolidirati bo potrebno proračun posebno v Federciji BiH.  Privatizacijo, posebno v F BiH je potrebno pospešiti. BiH premalo koristi sredstva predpristopne pomoči, več kot polovico sredstev je namenjenih razvoju gospodarstva.

Mustafa Mujezinović je izpostavil probleme pri proračunu F BiH, kjer je že 150 mio EUR minusa. Predvolilni boj, ki se je začel negativno deluje na delo Vlade in na delovanje gospodarstva. Za F BiH je nujno potreben stand by dogovor z MMF. Izgubo so prinesli zakoni, ki nimajo finančnega kritja, ogrožena sta zdravstveni in pokojninski sklad. Federacija je pred kratkim izdala obveznice za staro devizne varčevalce. Mujezinović ocenjuje, da mora Ekonomsko socialni svet postati mesto za dogovarjanje med državo, delodajaci in sindikati.

Mladen Zirojević je predstavil probleme na področju gospodarstva. Blagovna menjava je za 25% nižja kot pretekla leta, pokritost uvoza z izvozom znaša 42%. Ocenjujejo, da bo konec leta deficit manjši zaradi recesije in bo znašal okoli 1 milijarde EUR. BiH nima dovolj proizvodnjih kapacitet in ima nizko stopnjo predelave. Potrebno bo izboljšati konkurenčnost gospodarstva, obstaja namreč nizek nivo proizvodnih aktivnosti.

Doris Pack je bila kritična do političnega sistema v BiH, od države in entitet do kantonov. Kritična je do politikov, ki skrbijo samo za svoje lastne interese, za ljudi pa jim ni mar. Politikev BiH se ne trudijo, da bi ustvarili pogoje za čimprejšnji vstop BiH v EU.