Veleposlaništvo RS Sarajevo /Novice /
30.10.2009  

Peto srečanje slovenskih gospodarstvenikov v Banja Luki

Peto  srečanje slovenskih gospodarstvenikov je potekalo 14. oktobra 2009 v Banja Luki v organizaciji Veleposlaništva Republike Slovenije. Srečanja se je udeležilo preko šestdeset gospodarstvenikov iz te regije. Uvodni pozdravni govor na srečanju je imel veleposlanik Andrej Grasselli, ki je izpostavil pomen srečanj gospodarstvenikov v regijah. Kljub globalni krizi je Slovenija zainteresirana za nadaljnje poglabljanje gospodarskega sodelovanja z BiH in za investiranje v to regijo, ki prinaša nova delovna mesta. Slovenija se zavzema za čimprejšnjo odpravo vizumov za državljane BiH, posebno pa za gospodarstvenike, za nemoteno gospodarsko sodelovanje.

Jasna Brkić, podpredsednica Vlade Republike srbske in  ministrica za ekonomske odnose in razvoj je poudarila  pomen slovenskih investicij, ki so v porastu in prinašajo nova delovna mesta in nove tehnologije, kar pomeni za BiH večjo konkurenčnost na tujih trgih. Republika srbska ceni sodelovanje s Slovenijo in želi biti parter gospodarstvu, ki želi vlagati  v Republiko srbsko. Republika srbska bo še naprej izboljševala pogoje poslovanja in odpravljala administrativne ovire pri investiranju. Žorž Emiljan, svetovalec na Veleposlaništvu je predstavil bilateralno sodelovanje med Slovenijo in BiH. Kljub ekonomski krizi je Slovenija v letošnjem letu drugi največji investitor v BiH za Avstrijo, v lanskem letu pa je bila na prvem mestu. Do sedaj je Slovenija vložila v BiH okoli 600 mio EUR. Investicije u BiH poleg drugih pomembnih učinkov ustvarjajo pogoje za večji izvoz BiH in s tem zmanjševanje deficita v trgovinski menjavi. Blagovna menjava je za 30 % manjša kot v preteklem letu zaradi gospodarske krize. Največji delež pri blagovni menjavi je bil ustvarjen na področju predelovalne industrije. Belec Aladar, konzul v Konzularni pisarni v Banja luki je predstavil delovanje konzularne pisarne s posebnim poudarkom na hitrejšem izdajanju viz za gospodarstvenike iz te regije. Slovenski podjetji Kolektor in Petrol sta predstavila svoje aktivnosti na BiH tržišču.

Srečanja gospodarstvenikov v tej regiji je postalo tradicionalno. Udeležba gospodarstvenikov na srečanjih je vedno visoka  in želijo, da  se taka srečanja nadaljujejo, saj jim omogoča  vzpostavljati poslovne kontakte in pridobivanje potrebne informacije. Veleposlaništvo bo  organiziralo srečanja gospodarstvenikov  po regijah dokler se ne bo Slovenski poslovni klub aktiviral in  reorganiziral.