Veleposlaništvo RS Sarajevo /Novice /
20.02.2017  

Obeležitev slovenskega kulturnega praznika in poimenovanje dvorane veleposlaništva po slikarki Ivani Kobilci

V soorganizaciji Veleposlaništva RS v Sarajevu, lektorja slovenskega jezika na sarajevski Filozofski fakulteti, mag. Pavla Ocepka, in Slovenskega društva Cankar iz Sarajeva so bili ob počastitvi slovenskega kulturnega praznika v Sarajevu organizirani "Slovenski kulturni dnevi s pesnico Barbaro Korun", in sicer od 16. - 18. 2. 2017. 

16. februarja se je pesnica Barbara Korun predstavila na sarajevski Filozofski fakulteti, s predavanjem "Pesnice o pesnicah ali sodobna slovenska poezija, kot jo pišejo ženske". Slušatelji so z zanimanjem prisluhnili tematiki, še posebej izpostavljeni poetiki Patricije Peršolja, Kristine Hočevar, Nataše Velikonja, Taje Kramberger, Anje Golob in Ane Makuc. 

17. februarja je bila pesnica Barbara Korun osrednja gostja literarno-glasbenega večera v sarajevskem Muzeju književnosti in gledališke umetnosti. Literarni večer je vodil lektor mag. Ocepek; na njem sta s klasično-glasbenimi vložki sodelovali tudi študentka klavirja Nadija Delimustafić in flavte Danijela Avramović. Ob pogovoru in branju poezije iz nedavno objavljene pesniške zbirke Barbare Korun "Vmes (2016)" sta za presenečenje poskrbeli solistka sarajevske opere, sopranistka Aida Čorbadžić, in violinistka sarajevske filharmonije, prof. Tatjana Romanić.

18. februarja je literarni večer s pesnico Barbaro Korun potekal v večnamenski dvorani Veleposlaništva RS v Sarajevu. Pogovor in branje poezije je popestril nastop mešanega pevskega zbora Društva Cankar - Camerata Slovenica. Tudi tokrat sta večer obogatili sopranistka Aida Čorbadžić in violistka Tatjana Romanićin.

Ob priložnosti literarnega večera na veleposlaništvu, 18. 2. 2017, smo tudi uradno otvorili oz. uradno poimenovali večnamensko dvorano veleposlaništva kot dvorano Ivane Kobilce. Najpomembnejša slovenska slikarka je namreč osem let (1897-1905) živela in ustvarjala v Sarajevu.