Veleposlaništvo RS Sarajevo /Novice /
02.10.2009  

Srečanje s predstavniki Slovenskega poslovnega kluba

 

Na pobudo Veleposlanika Grassellija je  bilo 25. septembra 2009 na Veleposlaništvu Republike Slovenije v Sarajevu srečanje s predstavniki Slovenskega poslovnega kluba (SPK). S strani SPK sta se sestanka udeležila Tone Špolar, član upravnega odbor SPK in Amir Hujić, poslovni sekretar kluba. S strani Veleposlaništva se je srečanja udeležil tudi svetovalec Emiljan Žorž.

Uvodoma je g. Špolar povedal, da je prišlo zaradi odhoda dosedanjega predsednika upravnega odbora (UO) SPK do zmanjšanja aktivnosti kluba. Potrebno bo oblikovati nov UO, ki ga imenuje Skupščina SPK. V  UO naj bi bilo manjše število članov, s čimer bi dosegli večjo  operativnost. Poslovni sekretar bo pripravil program dela do konca leta 2009 in za naslednje leto. SPK je pri JAPTIJU kandidiral na razpisu za sredstva SPK in pridobil možnost koriščenja sredstev v višini 21.451 EUR za aktivnosti SPK. Potrebno bo pregledati Statut SPK in ga v določenih delih spremeniti in dopolniti z namenom, da bi bil SPK učinkovitejši.

Veleposlanik Grasselli je izpostavil pomembnost promocije in pomoči slovenskemu gospodarstvu in da je SPK pravo mesto za take aktivnosti. Aktivnosti SPK bo potrebno razširiti na vse dele BiH, ne samo v Sarajevu. Potrebna bi bila večja koordinacija in transparentnost sodelovanja med Gospodarsko zbornico Slovenije, JAPTI- jem, SPK in Veleposlaništvom. Gospodarska diplomacija širi svoje aktivnosti in se bo še naprej intenzivno vključevala pri pomoči gospodarstva. Prav tako je potrebno vzpodbujati  neformalna srečanja gospodarstvenikov.

Kot zaključek je bil sprejet dogovor, da je potrebno spremeniti Statut SPK, na skupščini, ki naj bi bila 20. septembra 2009, pa bi imenovali nov UO, dopolniti program dela SPK in pripravili napoved predlog dogodkov do konca leta 2009 in za leto 2010. Na predlog gospodarstvenikov naj bi na skupščini predlagali g. Špolarja za predsednika UO SPK.

Veleposlanik Grasselli je 23. septembra 2009 organiziral tudi neformalno srečanje s slovenskimi gospodarstveniki v svoji rezidenci. Namen srečanja je bilo spoznavanje z gospodarstveniki z njihovimi programi dela in problemi. Srečanja se je udeležilo okoli 40 gospodarstvenikov, ki so izkoristili srečanje za poslovne dogovore.