Veleposlaništvo RS Sarajevo /Novice /
02.10.2009  

Srečanje veleposlanika Grassellija s predsednikom Zunanje trgovinske zbornice BiH Mahirjem Hadžiahmetovićem

 

Veleposlanik Andrej Grasselli se je 15. septembra 2009 sestal z Mahirjem Hadžiahmetovićem, predsednikom Zunanjetrgovinske zbornice BiH. Veleposlanik se je zahvalil za povabilo in poudaril, da so gospodarski in politični odnosi zelo dobri med državama, da se gospodarski odnosi, kljub globalni gospodarski in finančni krizi dobro razvijajo. Slovenija je četrti največji investitor v BiH z 560 mio EUR, v lanskem letu je bila Slovenija na prvem mestu z 180 mio EUR, letos ob polletju pa na drugem mestu z 26 mio EUR. Blagovna menjava v lanskem letu je znašala okoli 800 mio EUR, povečeval se je bh izvoz v Slovenijo po zaslugi slovenskih investicij in je bila pokritost uvoza z izvozom 46%. V letošnjem letu je zaradi gospodarske krize opazen padec blagovne menjave mer državama za 30%. Slovenija se zavzema za odpravo viznega sistema v BiH in v celotni regiji in nudi pomoč pri uvajanju novega viznega sistema. Do odprave viz, veleposlaništvo rešuje vize za gospodarstvenike prioritetno, odprlo je konzularno pisarno v Banja luki z namenom olajšati dostop do viz gospodarstvenikom v severno zahodni BiH.

Hadžiahmetonić je predstavil aktivnosti Zunanjetrgovinske zbornice BiH, ki letos praznuje 100 letnico obstoja. V BiH obstajata dve entitetni zbornici in kantonalne zbornice, skupaj obstaja 19 zbornic v BiH. Edino v gospodarski zbornici Republike srbske je obvezno članstvo, ostale Zbornice delujejo na prostovoljnem članstvu. V zbornice je vključeno 40 tisoč članov, od tega jih je 6 tisoč aktivnih. ZTZ BiH je vključena v vsa mednarodna združenja zbornic. ZTZ BiH je glede gospodarskih zadev partner Ministrstva za zunanje zadeve BiH in Sveta ministrov. Sodelujejo pri organizaciji srečanj, izobraževanju, okroglih miz, seminarjev, konferenc in drugo. BiH je članica CEFTE, ima sklenjen sporazum o svobodni trgovini s Turčiji in ima sklenjene preferencialne sporazume z EU, Rusijo, ZDA, Kanado in Švico. Letos bodo prejeli certifikat ISO standard in so edina institucija v BiH, ki bo imela tak certifikat. Gospodarska kriza je prizadela gradbeništvo, energetiko, metalno industrijo, lesno industrijo in avtomobilsko industrijo. Industrijska proizvodnja je padla v BiH za 25%. Edino pozitivna gospodarska veja je proizvodnja naftnih derivatov v Brodu.

Veleposlanik je povedal, da bo Željko Komšić, predsednik predsedstva BiH obiskal Slovenijo 26. in 27. novembra 2009 z gospodarsko delegacijo. V organizacijo obiska gospodarstvenikov  naj bi se  vključila tudi Zunanjetrgovinska zbornica BiH.  Hadžiahmetović je izrazil željo, da bi se ob tej priliki  sestali predstavniki GZS in ZTZ BiH. To pobudo in željo so že pred časom posredovali GZS. Veleposlanik je podal pobudo, da bi slovenska in bh podjetja  v sodelovanju obeh zbornic skupaj kandidirali za sredstva IPA programa Evropske komisije pri programih, ki so namenjeni gospodarstvu, kot na primer program za razvoj srednjih in malih podjetij, ekološki programi, program oblikovanja enotnega trgovinskega prostora, programi s področja transporta, kmetijstva in razvoja ruralnega gospodarstva. Pri tem naj bi prišli v poštev projekti od lokalnih skupnosti do državnega nivoja. Prav tako naj bi pri  teh projektih  sodelovala Slovenija s sredstvi razvojne pomoči. Srečanja se je udeležil Žorž Emiljan, svetovalec za ekonomske zadeve na Veleposlaništvu Republike Slovenije v Sarajevu.