Veleposlaništvo RS Sarajevo /Novice /
16.06.2021  

Spominska slovesnost ob 29. obletnici smrti slovenskega novinarja Iva Štandekerja

V sredo, 16. junija 2021, ob 29. obletnici smrti slovenskega humanista in novinarja Mladine Iva Štandekerja, ki je bil ubit med poročanjem iz obleganega Sarajeva v začetku vojne v BiH, so predstavnik Veleposlaništva Republike Slovenije v BiH Marjan Doberšek, podpredsednica Slovenskega društva Cankar Jelena Šehović, predsednik Skupščine Slovenskega društva Cankar Zoran Doršner, član Upravnega odbora Ana Mrdović, predstavniki občine Novi Grad ter predstavniki lokalne skupnosti položili cvetje na spominsko obeležje na Dobrinji in nagovorili zbrane.


Vojna je najprej prišla na njegova lastna vrata v Maribor. Poročal je iz Vukovarja, iz Dubrovnika, ter na koncu Sarajeva, kjer je bila izvrstna novinarska kariera tako tragično dokončana. Ivo Štandeker je bil 16. junija 1992 hudo ranjen s tankovsko granato v sarajevski soseski Dobrinja, da bi umrl po petih urah hude agonije zaradi smrtnih poškodb.


Mesto Sarajevo je leta 2019 posthumno podelilo plaketo mesta Sarajeva Ivu Štandekerju.
Njegovo geslo je bilo "Rad imam mesta in sovražim, če jih kdo napada".
Po uradnem delu so se zbrani zadržali v pogovoru o pomenu ohranjanja spomina na Štandekerja in njegovo poslanstvo v času vojne v Bosni in Hercegovini.

 

Spomen svečanost povodom 29. godišnjice smrti slovenskog novinara Ive Štandekera


U srijedu, 16. juna 2021, povodom 29. godišnjice smrti slovenskog humaniste i novinara Mladine Ive Štandekera koji je bio ubijen dok je izvještavao iz opkoljenog Sarajevu začetkom rata u BIH je predstavnik Ambasade Republike Slovenije u BiH Marjan Doberšek, podpredsjednica Slovenskog društva Cankar Jelena Šehović, predsjednik Skuštine Slovenskog društva Cankar Zoran Doršner, član Upravnog odbora Ana Mrdović, predstavnici općine Novi Grad, te predstavnici mjesne zajednice položili cvijeće na spomen obilježje na Dobrinji i obratili se okupljenima.


Rat je prvo stigao na njegov vlastiti prag u Mariboru. Izvještavao je iz Vukovara, iz Dubrovnika, te naposljetku iz Sarajeva, gdje se jedna sjajna novinarska karijera tako tragično završila. Ivo Štandeker teško je ranjen tenkovskom granatom u sarajevskom naselju Dobrinja 16. juna 1992. godine, da bi nakon pet sati teške agonije preminuo uslijed smrtonosnih povreda.

Grad Sarajevo je posthumno 2019. dodijelio plaketu grada Sarajevu Ivi Štandekeru.
Njegov moto bio je „Volim gradove i mrzim kad ih neko napada“.
Nakon službenog dijela, okupljeni su razgovarali o važnosti očuvanja sjećanja na Štandekera i njegovu misiju tokom rata u Bosni i Hercegovini.