Veleposlaništvo RS Sarajevo /Novice /
19.07.2021  

Veleposlanik, Njegova ekscelenca Damijan Sedar predal poverilna pisma predsedujočemu Predsedstva Bosne in Hercegovine, Njegovi ekscelenci Miloradu Dodiku

Novoimenovani izredni in pooblaščeni veleposlanik Republike Slovenije v Bosni in Hercegovini, Njegova ekscelenca Damijan Sedar je danes, 16. julija 2021, slovesno predal poverilna pisma predsedujočemu Predsedstva Bosne in Hercegovine, Njegovi ekscelenci Miloradu Dodiku.

Predsedujoči Dodik in veleposlanik Sedar sta izjavila, da so odnosi med Bosno in Hercegovino in Republiko Slovenijo dobri, tradicionalno prijateljski in brez odprtih vprašanj, ki bi bremenila sodelovanje med dvema državama.

Veleposlanik Sedar je v pogovoru povedal, da bo Slovenija kot predsedujoča Svetu Evropske unije še naprej trdna zagovornica napredka Bosne in Hercegovine na njeni poti v Evropsko unijo. Slovenija si bo prizadevala za socialno-ekonomsko okrevanje regije in promocijo sektorske integracije držav regije u Evropski uniji kot so infrastruktura, transport, energetske povezave, raziskave, dekarbonizacija, digitalizacija, kibernetska varnost in pozitivna perspektiva za mlade.

Predsedujoči Dodik je poudaril pomen Slovenije za Bosno in Hercegovino ter pomembno vlogo Slovenije kot trenutno predsedujoče Svetu EU.  V BiH obstaja širok konsenz glede približevanja države k EU. Širitev ocenjuje kot geopolitično vprašanje.

Predsedujoči Dodik je na koncu slovesnosti predaje poverilnih pisem veleposlaniku Sedarju zaželel uspešen štiriletni diplomatski mandat v Bosni in Hercegovini.