Veleposlaništvo RS Sarajevo /Novice /
05.09.2019  

SLOVENSKI POZDRAV - DNEVI SLOVENSKE KULTURE V TUZLI

V organizaciji Slovenske skupnosti Tuzla, v obdobju  od 19 do 25.08.2019, v Tuzli je potekala prireditev "Slovenski pozdrav" - Dnevi slovenske kulture. Dogodek je zajel številne dejavnosti, ki so se odvijale v čudovitem ambientu „Kuće Plamena mira" v središču mesta.

Prireditev se je začela 19. avgusta z uradnim odprtjem zdaj že tradicionalne, 6. regijske likovne kolonije „Slovenci v Tuzli 2019“. Na letošnji likovni koloniji je sodelovalo 18 umetnikov iz BiH, Slovenije, Hrvaške, Srbije, ZDA in Kanade.

Z novimi idejami umetniki so ustvarjali likovna dela v kreativnem vzdušju in spretno povezovali umetniške zgodbe iz celotne regije in širše. Vsi udeleženci kolonije so z uporabo izbranih tehnik naredili po dve sliki, z različnimi motivi.

Ustvarjalni teden se je končal 24. avgusta 2019 z razstavo likovnih del nastalih na likovni koloniji, različnih tematik, motivov, avtorjev, ki pa jih povezuje neviden čopič pozitivnega vzdušja, prijateljstva, druženja, medsebojnega spoštovanja in navdiha. Razstavo je odprla veleposlanica Republike Slovenije u BiH, NJ.Ex. Zorica Bukinac, ki je v uvodnem nagovoru poudarila pomen časa, saj meni, da je čas nekaj najbolj dragocenega kar imamo.

Dogodek "Slovenski pozdrav" - Dnevi slovenske kulture v Tuzli je potekal pod pokroviteljstvom Urada Republike Slovenije za Slovence v zamejstvu in po svetu ter Ministrstva za kulturo, šport in mladino Tuzlanskega kantona in mesta Tuzla.

 

 

 


"SLOVENSKI POZDRAV" – DANI SLOVENSKE KULTURE U TUZLI

U organizaciji Udruženje Slovenaca Tuzla, u periodu od 19. do 25.08.2019., u Tuzli je održan događaj pod nazivom "Slovenski pozdrav" - Dani slovenske kulture. Manifestacija je obuhvatila brojne aktivnosti koje su se odvijale u prekrasnom ambijentu  „Kuće plamena mira“ u centru grada.

Manifestacija je započela 19. augusta službenim otvaranjem, sada već tradicionalne 6. regionalne likovne kolonije "Slovenci u Tuzli 2019". Na ovogodišnjoj likovnoj koloniji učestvovalo je 18 umjetnika iz BiH, Slovenije, Hrvatske, Srbije, SAD-a i Kanade.

S novim idejama umjetnici su stvarali likovna djela u kreativnoj atmosferi, te su vješto povezali umjetničke priče iz cijele regije i šire. Svi učesnici kolonije napravili su dvije slike koristeći različite tehnike, sa različitim motivima.

Kreativna sedmica završila se 24. kolovoza 2019. izložbom umjetničkih djela nastalih na likovnoj koloniji različitih tema, motiva, autora, a koji su povezani nevidljivim četkom pozitivne atmosfere, prijateljstva, druženja, međusobnog poštovanja i nadahnuća. Izložbu je otvorila ambasadorica Republike Slovenije u BiH, NJ.E. Zorica Bukinac koja je u uvodnom obraćanju naglasila važnost vremena, smatrajući da je vrijeme nešto najdragocjenije što imamo.

Manifestaciju "Slovenski pozdravi" - Dani slovenske kulture u Tuzli sponzorirali su Ured Republike Slovenije za Slovence u inostranstvu i Ministarstvo kulture, sporta i mladih Tuzlanskog kantona, te Grad Tuzla.