Veleposlaništvo RS Sarajevo /Novice /
06.02.2019  

Obisk Informativnega centra o Mednarodnem kazenskem sodišču za vojne zločine na območju nekdanje Jugoslavije

Veleposlanica Zorica Bukinac je 4. februarja 2019 obiskala Informativni center o Mednarodnem kazenskem sodišču za vojne zločine na območju nekdanje Jugoslavije (ICTY) v sarajevski Vijećnici. Sprejeli so jo prof. dr. Ivo Komšić, predsednik Sveta župana za Informativni center o ICTY, Elvir Hadžiahmetović, pomočnik župana za evropske integracije in sklade EU, Mila Eminović - Rizvanović, šefica Sektorja za Informativni center o ICTY, Hajrudin Ibrahimović, član Sveta župana za Informativni center o ICTY, in Ismena Čaušević, strokovna sodelavka za informiranje javnosti o aktivnostih Informativnega centra o ICTY.

Prof. dr. Ivo Komšić je predstavil center in dejal, da imajo ambicijo v okviru Pravne fakultete Univerze v Sarajevu oblikovati mednarodni interdisciplinarni doktorski študij s področja genocida. V tem projektu želijo sodelovati s tujimi univerzami.

Center razpolaga z računalniško učilnico, kjer je mogoč dostop do informacijske baze ICTY. Ta baza je izjemno obsežna in je neprecenljiv vir informacij za raziskovalce in študente, zato je zanimiva tudi za slovenske raziskovale in študente.

V nadaljevanju smo si ogledali celotne prostore centra, med katerimi je tudi replika sodne dvorane ICTY.

Veleposlanica Bukinac se je zahvalila predstavitev in izrazila prepričanje, da bo center zanimiv tudi za slovenske znanstvenike in akademike, ki imajo s tukajšnjimi vzpostavljeno sodelovanje. Predstavnikom centra je zaželela uspešno delo pri njihovem zelo pomembnem poslanstvu.

 


Posjeta Informativnog centra o Međunarodnom krivičnom sudu za vojne zločine na području bivše Jugoslavije

Ambasadorica Bukinac je 4. februara 2019. posjetila Informativni centar o Međunarodnom krivičnom sudu za vojne zločine na području bivše Jugoslavije (ICTY) u sarajevskoj Vijećnici.
Ugostili su je prof. dr. Ivo Komšić, predsjednik Savjeta gradonačelnika za Informativni centar ICTY, Elvir Hadžiahmetović, pomoćnik gradonačelnika za evropske integracije i EU fondove, Mila Eminović – Rizvanović, šefica Sektora za Informativni centar ICTY i Ismena Čaušević stručna saradnica za informiranje javnosti o aktivnostima informativnog centra ICTY.

Prof. dr. Ivo Komšić je predstavio centar i rekao da imaju ambiciju u okviru Pravnog fakulteta Univerziteta u Sarajevu formirati međunarodni interdisciplinarni doktorski studij u vezi područja genocida.  U tom projektu žele sudjelovati s stranim univerzitetima.

Centar raspolaže s kompjuterskom učionicom u kojoj je moguć pristup informativnoj bazi ICTY.
Ova baza podataka je izuzetno sveobuhvatna i neprocjenjiv je izvor informacija za istraživače i studente, stoga  je interesantna također i za slovenske istraživače i studente.

U nastavku smo pogledali sve prostorije centra, uključujući i repliku sudnice Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju.

Ambasadorica Bukinac se zahvalila na prezentaciji i izrazila uvjerenje da će centar biti interesantan za slovenačke naučnike i akademike koji su sa njima uspostavili saradnju. Predstavnicima centra je zaželjela uspješan rad u njihovoj veoma važnoj misiji.