Veleposlaništvo RS Sarajevo /Novice /
28.01.2019  

Spominjamo se žrtev holokavsta

 

27. januar 2019 obeležili smo mednarodni dan spomina na žrtve holokavsta. Namenjen je spominu na vse žrtve holokavsta in drugih genocidov, ki so posegli v temeljne vrednote človeške civilizacije, ter ozaveščanju, da se ta grozodejstva ne bi nikoli več ponovila. Slovenija je aktivna članica Mednarodne zveze za spomin na holokavst (IHRA) ter s tem zavezana k promociji izobraževanja o holokavstu, njegovemu raziskovanju in spominjanju nanj.

Mednarodni dan spomina na žrtve holokavsta obeležujemo na dan, ko je bilo leta 1945 osvobojeno nemško nacistično in uničevalno koncentracijsko taborišče Auschwitz-Birkenau na ozemlju Poljske, ki je bila v letih 1939-1945 pod nemško okupacijo. Med drugo svetovno vojno je bilo okoli 6 milijonov Judov  žrtev holokavsta, skupaj s številnimi drugimi žrtvami. V nacistična in fašistična taborišča je bilo nasilno odpeljanih tudi okoli 60.000 Slovenk in Slovencev, od česar se jih več kot 12.000 od tam ni vrnilo, med njimi je bilo 587 Judov.

V nadaljevanju je celotno  sporočilo Ministrstva za zunanje zadeve Republike Slovenije:
http://www.mzz.gov.si/si/medijsko_sredisce/novica/40846/

Program dogodkov:
http://www.sinagogamaribor.si/slo/program/2018-2/soa-spominjajmo-se-2019/

 

Sjećamo se žrtava holokausta

27. januara 2019 obilježili smo Međunarodni dan sjećanja na žrtve holokausta. Namijenjen je sjećanju na sve žrtve holokausta i ostalih genocida koji su intervenirali u temeljne vrijednosti ljudske civilizacije, te osvještavanju da se takvi zločini nikada više ne ponove. Slovenija je aktivna članica Međunarodne asocijacije sjećanja na holokaust (IHRA),  te je posvećena i promociji obrazovanja o holokaustu, njegovom istraživanju i prisjećanju na njega.

Međunarodni dan sjećanja na žrtve holokausta obilježavamo na dan kada je 1945. oslobođen njemački nacistički i koncentracijski logor Auschwitz-Birkenau na teritoriji Poljske koja je od 1939. - 1945. godine bila pod njemačkom okupacijom. Tokom Drugog svjetskog rata  6 miliona Židova bili su žrtve holokausta, zajedno s mnogobrojnim drugim žrtvama. U nacističke i fašističke logore je  nasilno odvedeno oko 60.000 Slovenki i Slovenaca, od kojih se više od 12.000 njih od tamo nikada nije vratilo, a među njima je bilo 587 Židova.  


U nastavku je izjava Ministarstva vanjskih poslova Republike Slovenije:
http://www.mzz.gov.si/si/medijsko_sredisce/novica/40846/

Program događaja:
http://www.sinagogamaribor.si/slo/program/2018-2/soa-spominjajmo-se-2019/