Veleposlaništvo RS Sarajevo /Novice /
03.09.2021  

Zaključek projekta 'Mine Free Sarajevo'

Category: Sporočila za javnost

dr. Tomaž Lovrenčič, direktor ITF

Benjamina Karić, županja Sarajeva

Stanley L. Brown

dr. Tomaž Lovrenčič, Sabina Beber Boštjančič, veleposlanik Damijan Sedar

1. septembra 2021 je v Sarajevu potekala slovesnost ob zaključku projekta 'Mine Free Sarajevo'. Odstranitev min in neeksplodiranih bojnih sredstev s površine 6 milijonov kvadratnih kilometrov v Sarajevu in okolici so financirale Združene Države Amerike. Izvedbo je omogočila slovenska ITF Ustanova za krepitev človekove varnosti v partnerskem sodelovanju z Mine Detection Dog Center iz Bosne in Hercegovine ter Marshall Legacy Institute.

Okolica glavnega mesta BiH je zdaj za prebivale in obiskovalce varna za uporabo, posebej na priljubljenih izletnih točkah kot je Trebević, poznan kot lokacija zimskih olimpijskih iger leta 1984. Dr. Tomaž Lovrenčič, direktor ITF Ustanove za krepitev človekove varnosti, ki je v BiH prisotna že 23 let, je pojasnil, da je ne glede na opravljeno delo v državi še vedno veliko področij z minami in neeksplodiranimi bojnimi sredstvi, ki še naprej predstavljajo posebno nevarnost za državljane. Pri tem je pozval vse donatorje k skupnemu naporu, pri katerem s prispevki izstopajo Združene države Amerike, da se mine odstranijo iz celotnega ozemlja države. Uspešen zaključek deminiranja v Sarajevu pomeni, po besedah dr. Lovrenčiča, da je naslednji cilj deminiranje celotne Bosne in Hercegovine.

ITF Ustanova za krepitev človekove varnosti (prej: Mednarodna ustanova – Fundacija za razminiranje in pomoč žrtvam min) je humanitarna, neprofitna organizacija, ki jo je marca 1998 ustanovila Vlada Republike Slovenije. Njen prvotni namen je bil nuditi pomoč Bosni in Hercegovini pri implementaciji mirovnega sporazuma ter podporo pri pokonfliktni rekonstrukciji.