Veleposlaništvo RS Sarajevo /Novice /
04.12.2008  

Bela knjiga 2008

 

Svet tujih investitorjev BiH, ki zastopa interese tujih podjetij v BiH, je predstavil dne 4.12.2008  Belo knjigo 2008,  v Sarajevu. Namen Bele knjige 2008 je opozoriti bh oblasti  na  ovire pri investiranju v BiH, predlagati rešitve pri odpravi ovir in nuditi podporo BiH pri njeni poti v EU. Zaradi regionalne nestabilnosti in kompliciranosti notranje strukture BiH, nekateri vidijo BiH, kot državo visokega rizika za investiranje. V času finančne in ekonomske krize, negotovost pri direktnih tujih investicijah, počasnega pristopa k gospodarskim reformam in odpravljanju ovir tujim investitorjem v BiH, bo BiH zaostala v razvoju za drugimi sosednjimi državami v regiji, ki so pri tem aktivnejše. Podpis Sporazuma o stabilizaciji in pridružitvi z EU predstavlja novo poglavje v zgodovini BiH, na  podlagi katerega  bi pospešili reforme in  zagotovili transparentnost v poslovnem okolju.

Bela knjiga obravnava štiri področja, ki so pomembna za priliv investicij v BiH. To so registracija tujih podjetij, izdajanje dovoljenj za začasno bivanje in delovna dovoljenja za tujce, davki in gradbena dovoljenja. Investitorji izpostavljajo kompliciranost državne strukture v BiH, kar ima za posledico počasnost, neučinkovitost, kompliciranost postopkov, slabo definirani zakoni ter dvostopenjski nivo odločanja.  Razvoj gospodarstva in investicij v BiH ovira pomanjkanje standardiziranih  usmeritev in  standardiziranih obrazcev. Kot primer se navaja težave pri ustanavljanju in delovanju novih podjetij. Kljub temu, da je predstavnikov bh polna usta EU in evropskih standardov, so prav ti označeni kot glavni kršitelji predpisov, zaradi podkupovanja, korupcije, pomanjkanja upravljanja z informacijami in novimi komunikacijskimi tehnologijami. Prav tako se čuti pomanjkanje strokovnih služb za nudenje pomoči pravnim in fizičnim osebam, pomanjkanje služb za izdajanje dovoljenj in registracij ter dajanje soglasij pri ustanavljanju podjetij. Zato mora BiH  rešiti še veliko birokratskih in pravnih  ovir.

 BiH mora izboljšati konkurenčnost sicer se bodo bh podjetja morala soočiti z zmanjšanjem izvoznih tržišč v regiji in EU. BiH bo morala sprejeti ukrepe, ki bodo zmanjšali vpliv ekonomske krize. Obstaja določen napredek, prav tako se poslovno okolje v BiH dobro razvija. Strokovnjaki, ki so sodelovali pri pripravi knjige ocenjujejo, da bo v BiH prišlo do počasnejše gospodarske rasti, pomembno pa je, da bo do gospodarske rast sploh prišlo.

Dmitras Kourkulas, vodja misije Evropske komisije v BiH, ki se je udeležil predstavitve Bele knjige 2008 je poudaril, da je Bela knjiga 2008 pomemben dokument in da se mu bo EC ustrezno posvetila pri pomoči BIH in njeni poti v EU. Predstavitve Bele knjige 2008 se je udeležil Žorž Emiljan ekonomski svetovalec na Veleposlaništvu.