Veleposlaništvo RS Sarajevo /Novice /
18.06.2008  

EU podpisala stabilizacijsko-pridružitveni sporazum z Bosno in Hercegovino

Luxembourg, 16. junija 2008 - Zunanji ministri 27 držav članic Evropske unije so danes v Luxembourgu s predstavniki Bosne in Hercegovine podpisali stabilizacijsko-pridružitveni sporazum, ki tej državi formalno odpira postopek za članstvo v Evropski uniji.

Podpis sporazuma (foto: Svet EU)

 

V imenu predsedstva EU je sporazum podpisal predsednik Sveta za splošne zadeve in zunanje odnose dr. Dimitrij Rupel, za Komisijo pa komisar za širitev Olli Rehn. V imenu Bosne in Hercegovine je sporazum podpisal predsednik vlade Nikola Špirić, navzoča pa sta bila tudi predsednik BiH Haris Silajdžić in zunanji minister Sven Alkalaj. Slovesnosti se je udeležil tudi visoki predstavnik EU za varnostno in obrambno politiko Javier Solana.

 

Podpis sporazuma (foto: Svet EU)


Minister dr. Rupel je dejal, da je ta podpis zelo pomembno dejanje, ker Bosni in Hercegovini zagotavlja evropsko perspektivo, ko bodo za to izpolnjeni pogoji, ter utrjuje njeno državnost. Dejal je tudi, da je podpis sporazuma dodatno jamstvo za stabilnost države. Izpolnitev pogojev za podpis sporazuma je bila zelo zahtevna in za to je dr. Rupel predstavnikom Bosne in Hercegovine čestital.


Ob tej priložnosti je slovenski zunanji minister dejal, da sodi podpis sporazuma z Bosno in Hercegovino v okvir prednostne naloge slovenskega predsedstva EU glede evropske perspektive za ves Zahodni Balkan.