Veleposlaništvo RS Sarajevo /Novice /
13.03.2009  

Okrogla miza za slovenske gospodarstvenike na Veleposlaništvu v Sarajevu

 

Veleposlaništvo Republike Slovenije v Sarajevu je dne 4. marca 2008 organiziralo za slovenske gospodarstvenike v prostorih Veleposlaništva okroglo mizo na temo « Projekti in perspektive regionalnega sodelovanja v Jugovzhodni Evropi«.  Projekte in sistem delovanja regionalnega sodelovanja je predstavil Hido Biščević, generalni sekretar Sveta za regionalno sodelovanje. Poleg gospodarstvenikov so se okrogle mize udeležili Milko Dolinšek in Maja Balant Čanadi, iz oddelka za PSJVE, SECI in regionalno sodelovanje, Ministrstva za zunanje zadeve ter Edvard Kopušar, Gregor Presker, Žorž Emiljan in Aleš Balut iz Veleposlaništva.

Hido Biščević je uvodoma poudaril, da je Svet za regionalno sodelovanje, odkar je prenehal obstajati  Program Pakt stabilnosti, izoblikoval področja, kjer se  vključuje v projekte s področja gospodarskega sodelovanja in trgovine, infrastrukture in energetike, varnosti in krepitve vladavine prava. Za Svet so prioritetni infrastrukturni in energetsko razvojni projekti za regijo, v katerega naj bi se vključevale vse države regije. Ustanovljen je Upravni odbor - operativno telo, ki sodeluje z Evropsko komisijo,  z državami regije in večjimi donatorji ter EBRD, EIB in WB. Za projekte regionalnega pomena so predvidena sredstva iz IPA programa, ki se bodo koristila v skladu z dogovorjenimi principi Evropske Komisije. Zaradi pomanjkanja energetskih virov  v JVE in pogostih izpadov dobave energentov, bo Svet pristopil  k izdelavi projekta strateške energetske varnosti za JVE. Prav tako je pomemben projekt obnovitev plovnosti Save od Siska do Beograda z vsemi pripadajočimi infrastrukturnimi objekti. Oblikovali bodo poseben rizični sklad za  naravne nesreče, kot so poplave in požari, pričeli bodo s pripravo projektov za namakalne sistem. Za povečevanje konkurenčnosti naj bi pristopili k organizaciji klastrov za področje turizma v JVE in  pričeli z pripravo ekoloških projektov.

Na vprašanje, kako naj bi slovenska podjetja konkurirala na  projektih, je Biščević povedal, da so na razpolago sredstva iz IPA programa, programa predpristopne pomoči za regionalni razvoj. Sredstva  iz IPA programa so se do sedaj slabo koristila, na primer za leto 2008 samo 5%. Zato bodo v okviru Upravnega odbora organizirali srečanja nacionalnih koordinatorjev, kjer se bodo dogovarjali o sodelovanju pri posameznih projektih .