Veleposlaništvo RS Sarajevo /Novice /
13.03.2009  

Izbor največjega tujega investitorja v BiH v letu 2008

 

V organizaciji Agencije za spodbujanje tujih investicij v BiH – FIPA,  je bilo  dne 5.3.2008 v Sarajevu, organizirano podeljevanje priznanj največjim tujim investitorjem v letu 2008. Izbor investitorjev je bil opravljen v naslednjih kategorijah: najpomembnejša »greenfield« investicija, najpomembnejša investicija v postopku privatizacije, najpomembnejša investicija pri skupnih vlaganjih, investicije, pri katerih je bilo odprto največ delovnih mest ter najpomembnejše privatno –javno partnerstvo.

Haris Bašić, direktor FIPE je povedal, da je bilo tujih investicij v letu 2008 v BiH 700 mio EUR, kar predstavlja dober rezultat glede na prihajajočo krizo. Pozitivno pri vlaganjih v BiH je bilo pretežno vlaganje v proizvodnjo in visoka stopnja vlaganj v »greenfield« investicije. Največji investitor v preteklem letu je bila Slovenija  s 170 mio EUR investicij. Svet ministrov BiH je zagotovil  1 mio EUR za Sklad za spodbudo in podporo tujim investitorjem za leto 2008.

V kategoriji «najpomembnejša greenfield investicija« sta  bila izbrana kot največja tuja investitorja, TUŠ d.o.o Bihač, ki je vložil 31mio EUR in zaposlil 353 delavcev in tovarna Cementa Kukavac.

V kategoriji «najpomembnejša investicija v postopku privatizacije« je prejel prvo nagrado Hotel Tuzla d.d. iz Tuzle, ki ga je privatiziralo slovensko podjetje.

V kategoriji »najpomembnejša investicija na osnovi skupnega vlaganja« je tretje mesto zasedlo slovensko podjetje Cimos TMD Casting Zenica.

V kategoriji  »investicija, ki je odprla največje število delovnih mest« je Mercator BH d. o.o zasedel drugo mesto.