Veleposlaništvo RS Sarajevo /Novice /
13.03.2009  

Analize ekonomske svobode v BiH

 

Ameriška fondacija Heritage je izdelala analizo ekonomske svobode v BiH. Osnovna ugotovitev fondacije je, da predstavljajo birokratski in netransparentni regulatorni sistemi oviro za tuje investitorje in bh podjetnike. Fiskalna koordinacija v BiH je slaba, klub sprejetemu zakonu o Fiskalnem svetu. Vladavina prava je slaba, sodišča so pod političnimi pritiski.

Za pričetek poslovnih aktivnosti v BiH je potrebno 60 dni, medtem, ko je svetovno povprečje 28 dni. Za pridobitev dovoljenja za poslovanje je potrebno 225 dni. Entiteti imata različno davčno politiko. Najvišja davčna stopnja znaša 15%. V preteklem letu je skupni davek na dohodek znašal 41,2 % DBP, Skupni vladni odhodki, vključujoč potrošnjo in plačilni transfer so v preteklem letu znašali 45,6% DBP. Država kontrolira  cene električne energije, plina in telekomunikacijske storitve. BiH je na 134. mestu po ekonomskih svobodah od 179. držav in 40. od 43. držav v regiji. Mednarodna trgovina je glavni vir ekonomske rasti BiH. Velika poraba javnega sektorja, slabi zakoni o urejanju premoženja in korupcija omejujejo investitorje v BiH. Izvoz, ki  je rasel po 20% stopnji in  inflacija, ki  je bila umirjena sta imela pozitiven vpliv na gospodarsko rast v BiH. BDP je rasel počasi zaradi slabo izvede privatizacije državnih podjetij. Omejitve pri uvozu, netransparentna državna naročila, dodatne carine na uvoz  povečujejo stroške trgovine.

Glavna ovira v zunanji trgovini so bh institucije. Sosednje države uspešno izkoriščajo slabosti vladnih institucij, ki ne nudijo ustrezne pomoči bh gospodarstvu. Pri izvozu blaga ne delujejo institucije za kontrolo tehničnega blaga. Visoke obrestne mere pri komercialnih bankah povzročajo nekonkurenčnost bh blaga.  To so glavni razlogi za  slabo gospodarsko stanje v BiH.