Veleposlaništvo RS Sarajevo /Novice /
24.02.2009  

Predstavitev Tehnopolisa in srečanje slovenskih gospodarstvenikov v Banja Luki

 

Veleposlaništvo Republike Slovenije v Sarajevu je skupaj z Ministrstvom za ekonomske odnose in regionalni razvoj Republike srbske in z Regionalno razvojno agencijo iz Celja, organizirala predstavitev regionalnega razvoja Slovenije in regionalni razvoj Celja in Savinjske regije, dne 18.2.2009 v Banja luki. Poleg tega je bil predstavljen koncept in model javnega- privatnega partnerstva, Evropski center za razvoj Zahodnega Balkana in Mednarodni finančni in investicijski center za Zahodni Balkan s sedežem v Celju in Tehnopolisa, tehnološkega parka. Koncepte in modele regionalnega razvoja so predstavili: Boris Klančnik, generalni direktor RRA, Zdenka Kovač, iz Gea Collega, Liljana Drevenšek iz RDA Celje in Miloš Matijevič iz Tehnopolisa Celje. Predstavitev regionalnega razvoja Slovenije je bila izjemno dobro obiskana. Predstavniki ministrstva za ekonomske odnose in regionalni razvoj so pokazali velik interes za bodoče sodelovanje na področju regionalnega razvoja in sodelovanja. Predstavitve sta se udeležila Žorž Emiljan, ekonomski svetovalec in Gregor Presker, konzul s strani Veleposlaništva.

Istega dne je bilo v Banja luki v organizaciji Veleposlaništva in slovenskih podjetij Perutnine Ptuj in NLB Razvojne banke, tretje srečanje slovenskih gospodarstvenikov iz banjaluške regije in okolice – severozahodne BiH. Osrednja tema srečanja so bili poenostavljeni carinski postopki, ki sta jih predstavila Boris Kastelic, ekspert iz EU TACTA v BiH, zaposlen v Slovenski carinski Upravi in Bogdan Novaković, pomočnik direktorja za UINO, Urad za indirektno obdavčevanje v BiH. BiH je z EU sklenila Sporazum o pridružitvi in stabilizaciji, kjer je trgovinski del sporazuma že stopil v veljavo, pa je bila ta tema aktualna za gospodarstvenike. Srečanja se je udeležila tudi Dragica Ristić, izvršna direktorica na Privredni komori Republike srbske, ki je predstavila gospodarsko sodelovanje s Slovenijo in gospodarske  prioritete Republike srbske v letu 2009. Srečanja se je udeležilo preko 40 gospodarstvenikov, ki so izrazili zadovoljstvo  s tovrstnimi srečanji. Prav tako je tako srečanje namenjeno izmenjavi izkušenj in ustvarjanja novih poslovnih kontaktov. Srečanja so se udeležili Žorž Emiljan svetovalec za ekonomske zadeve, Gregor Presker, konzul in Aleš Balut, pooblaščeni minister.

Veleposlaništvo  v okviru aktivnosti, ki si jih je zastavilo za leto 2009 na področju ekonomske diplomacije, sodeluje pri organizaciji regionalnih srečanj slovenskih podjetij v BiH. Dosedanja srečanja so bila skoncentrirana predvsem v Sarajevu. Želje in potrebe po organizaciji srečanja v regijah v BiH so prišle s strani  slovenskih podjetij, saj je veliko podjetij razpršeno po regijah. Srečanje v Banja luki je postalo že tradicionalno. Take oblike srečanj se bodo organizirale tudi v drugih regijah, kot na primer v Bihaču, Tuzli in Mostarju. Srečanja so se pokazala za učinkovita, saj je udeležba nad pričakovanji, teme razgovorov so aktualne, kar gospodarstvenike v tem trenutku najbolj interesantna.