Veleposlaništvo RS Sarajevo /Novice /
21.01.2009  

Minister Žbogar na delovnem obisku v Bosni in Hercegovini

 

Sarajevo, 19. januarja 2009 – Minister za zunanje zadeve Samuel Žbogar se je v ponedeljek in torek mudil na delovnem obisku v Bosni in Hercegovini. V okviru obiska se je sešel z ministrom za zunanje zadeve BiH Svenom Alkalajem, predsedujočim Svetu ministrov BiH dr. Nikolo Špirićem, članoma Predsedstva BiH Željkom Komšićem in dr. Harisom Silajdžićem. Srečal se je tudi z visokim predstavnikom mednarodne skupnosti in posebnim predstavnikom EU v BiH dr. Miroslavom Lajčakom.

 

Minister Žbogar in minister Alkalaj (Foto: BOBO)

 

Ob obisku sta bila podpisana Sporazum o gospodarskem sodelovanju med vladama ter Memorandum o sodelovanju med zunanjima ministrstvoma na področju zadev EU.

 

Slovenija je kot ena od prvih držav, ki je ratificirala Stabilizacijsko-pridružitveni sporazum med EU in BiH, v pogovorih poudarila podporo tej državi pri njenem vključevanju v evro-atlantske integracije. Hkrati je podprla njena prizadevanja za izpolnitev kriterijev, ki bi ji omogočili uresničitev želja po odpravo vizumske obveznosti, in namero, da vloži prošnjo za članstvo v Akcijskem načrtu za članstvo v Natu.

 

Minister Žbogar in visoki predstavnik Lajčak (Foto: BOBO)

 

Slovenska stran je pozvala predstavnike BiH k okrepljenim prizadevanjem za izpolnitev pogojev za zaprtje Urada visokega predstavnika mednarodne skupnosti oziroma prehod na Urad posebnega predstavnika EU, kar bi še okrepilo evropsko perspektivo BiH. Prav tako je pozvala k nadaljevanju dialoga o ustavnih spremembah.

 

Slovenija podpira vizijo Bosne in Hercegovine kot uspešne, funkcionalne in večetnične evropske države. BiH lahko v EU vstopi le kot celota, je poudarila slovenska stran.

 

Ministra sta pohvalno ocenila odlično sodelovanje na gospodarskem področju, kjer se dodatne možnosti porajajo predvsem v energetskem sektorju in pri gradnji cest. Glede deviznih hranilnih vlog Ljubljanske banke je slovenska stran ponovila svoje stališče, da je treba vprašanje reševati v okviru sukcesije med državami naslednicami nekdanje SFRJ.

 

Minister Žbogar je v torek v Sarajevu sodeloval na posvetu vodij slovenskih diplomatsko-konzularnih predstavništev iz regije, ki je potekalo v prostorih slovenskega veleposlaništva.