Veleposlaništvo RS Sarajevo /Novice /
18.04.2019  

Predsednik Pahor na Sarajevskem poslovnem forumu nastopil z otvoritvenim govorom

Predsednik Republike Slovenije Borut Pahor se mudi na delovnem obisku v Bosni in Hercegovini.

Predsednik Pahor se je danes udeležil Sarajevskega poslovnega foruma 2019, kjer je imel otvoritveni govor. Uvodoma je predsednik poudaril, da Bosni in Hercegovini iskreno želi varne in uspešne prihodnosti ter izpostavil, da je ta varna in uspešna prihodnost pomembno povezana z vstopom v Evropsko unijo.

Predsednik je ocenil, da bi morala tako oceniti in ravnati tudi Evropska unija, saj bi bilo v vzajemnem interesu, če bi bila širitvena politika Evropske unije do držav Zahodnega Balkana, zlasti do Bosne in Hercegovine, bolj prožna. Ob tem je slovenski predsednik ponovno opozoril, da je vprašanje širitve Evropske unije na Zahodni Balkan vse bolj geopolitično vprašanje.

Predsednik Pahor je v svojem nastopu ocenil, da bo verjetno proces širitve Evropske unije na Zahodni Balkan počasnejši, kot bi si želeli in kot bi bilo vzajemno koristno. Evropska unija se je znašla v zastoju in ni pričakovati, da se bo širila prej, preden se bo konsolidirala in natančneje določila smeri svojega nadaljnjega notranjega razvoja.

Predsednik je ob tem ocenil, da bo to obdobje konsolidacije EU verjetno trajalo dlje, kot se je pred časom pričakovalo - poudaril je, da to od držav, ki si prizadevajo za članstvo v Evropski uniji, terja novo in bolj aktivno strategijo ter da bodo morale celoten proces modernizacije družbe in države zastaviti bolj neodvisno od dinamike širitve Evropske unije. Izpostavil je, da je tudi zato tako pomembno, da državne oblasti v vseh državah Zahodnega Balkana, tudi v Bosni in Hercegovini, same pospešijo proces reform in modernizacije družbe in države. Ob tem je poudaril, da reforme in modernizacija niso potrebne zaradi Evropske unije, temveč zaradi varne in uspešne prihodnosti države same.

Predsednik republike se je v okviru delovnega obiska v BiH včeraj v Sarajevu srečal s predsedstvom Bosne in Hercegovine, pod vodstvom predsedujočega Milorada Dodika. Sogovorniki so spregovorili o odnosih med državama, ki so odlični na vseh ravneh. Govorili so tudi o pripravah na vrh pobude Brdo-Brijuni, ki bo maja v Albaniji. Predsednik Pahor je sopredsedujoči pobude Brdo-Brijuni.

Predsednik republike se je sinoči na povabilo regionalne mladinske mreže South Eastern European Youth Network in Inkubatorja družbenih inovacij MUNJA udeležil tudi pogovora s predstavniki mladih in organizacij, ki delajo z mladimi. Govorili so o spravi kot temelju prihodnosti Bosne in Hercegovine in v živahni in odkriti razpravi ocenili, da so dobre prakse in pozitivni zgledi najboljši navdih za skupno prihodnost.

 

Predsjednik Pahor održao je uvodni govor na Sarajevo Business Forumu

Predsjednik Republike Slovenije Borut Pahor boravio je u radnoj posjeti Bosni i Hercegovini.

17. aprila je predsjednik Pahor prisustvovao Sarajevo Business Forumu 2019, gdje je održao govor prilikom otvorenja. U uvodnom govoru predsjednik je naglasio da Bosni i Hercegovini iskreno želi sigurnu i prosperitetnu budućnost te istakao da je ta sigurna i prosperitetna budućnost značajno povezana sa ulaskom u Evropsku uniju.

Predsjednik je ocijenio da bi i Europska unija tako trebala procijeniti i djelovati u obostranom interesu kako bi politika proširenja Europske unije prema zemljama Zapadnog Balkana, naročito u Bosni i Hercegovini bila fleksibilnija. Pored toga, slovenski predsjednik je ponovno upozorio da je pitanje proširenja Europske unije na Zapadni Balkan sve više geopolitičko pitanje.

Predsjednik Pahor je u svom obraćanju ocijenio da će proces proširenja Europske unije na Zapadni Balkan vjerojatno biti sporiji nego što bismo željeli i da će biti obostrano koristan. Evropska unija je u stagnaciji i ne očekuje se da će se proširiti prije nego što se konsolidira i precizno odredi smjer svog daljeg unutrašnjeg razvoja.

Predsjednik je također ocijenio da će ovaj period konsolidacije EU vjerojatno trajati duže nego što se očekivalo - naglasio je da će to zahtijevati novu i aktivniju strategiju od zemalja koje traže članstvo u Evropskoj uniji i da će morati cijeli proces modernizacije društva i države učiniti nezavisnijim od dinamike proširenja Evropske unije. Prema tome, istaknuo je da je važno da državni organi u svim zemljama Zapadnog Balkana, uključujući i Bosnu i Hercegovinu, sami ubrzaju proces reforme i modernizacije društva i države. Naglasio je da reforme i modernizacija nisu neophodne zbog Evropske unije, već zbog sigurne i uspješne budućnosti same zemlje.

Tokom radne posjete BiH, predsjednik Republike susreo se 16. aprila u Sarajevu sa predsjedništvom Bosne i Hercegovine, predvođenim članom predsjedništva Miloradom Dodikom. Sagovornici su razgovarali o odnosima između zemalja koji su odlični na svim nivoima. Također su razgovarali o pripremama za inicijativu Brdo-Brijuni koja će se održati u maju u Albaniji. Predsjednik Pahor je supredsjedatelj inicijative Brdo-Brijuni.

16. aprila, predsjednik Republike Slovenije, na poziv regionalne mreže mladih South Eastern European Youth Network i Inkubatora društvenih inovacija MUNJA prisustvovao je i razgovorima sa predstavnicima mladih i organizacija koje rade sa mladima. Razgovarali su o pomirenju kao osnovi za budućnost Bosne i Hercegovine i u živoj i otvorenoj diskusiji ocijenili da su dobre prakse i pozitivni primjeri najbolja inspiracija za zajedničku budućnost.