Veleposlaništvo RS Sarajevo /Novice /
11.04.2019  

Uradni obisk občinskem županu Novega Sarajeva

Veleposlanica Zorica Bukinac je 8. aprila  2019 s sodelavci  obiskala občino Novo Sarajevo. Veleposlanico Bukinac, ekonomskega svetovalca Boruta Valenčiča in strokovno sodelavko mag. Ivono Filipović je sprejel župan gospod Nedžad Koldža s sodelavci gospo Vildano Smajović, sekretarko občinske uprave, gospo Zehro Orahovac pomočnico občinskega župana za obnovo in razvoj in Nermino Tipura-Derviševič, vodjo kabineta župana.

Namen obiska je bil pogovor o nadaljevanju tradicionalno dobrih odnosov in sodelovanja, zlasti z možnostmi vzpostavitve sodelovanja s sorodnimi lokalnimi skupnostmi v Sloveniji.
Občinski župan Koldžo je veleposlanici Bukinac predstavil zadnje občinske pridobitve, med njimi tudi center za kulturo mladih "Otroška hiša". Delegacija veleposlaništva si je center tudi ogledala. Z zanimanjem so obiskali tudi športno dvorano "Novo Sarajevo", ki je plod tudi slovenske razvojne pomoči. Delegacija je z odobravanjem ugotovila, da je dvorana in oprema podjetja Elan vzorno vzdrževana in v stalni uporabi.

 

Službena posjeta općinskom načelniku Novoga Sarajeva

Ambasadorica Zorica Bukinac je 8. aprila 2019. godine sa svojim saradnicima posjetila općinu Novo Sarajevo. Ambasadoricu Bukinac, ekonomskog savjetnika Boruta Valenčiča i stručnu saradnicu mag. Ivonu Filipović primili su gradonačelnik gospodin Nedžad Koldžo sa saradnicima gospođom Vildanom Smajović, sekretarom općinske uprave, gospođom Zehrom Orahovac, pomoćnicom gradonačelnika za obnovu i razvoj i gospođom Nerminom Tipura-Dervišević, šeficom kabineta gradonačelnika.

Svrha posjete bila je razgovor o nastavku tradicionalno dobrih odnosa i saradnje, posebno sa mogućnošću uspostavljanja saradnje sa srodnim lokalnim zajednicama u Sloveniji.
Gradonačelnik Koldžo je ambasadorici Bukinac predstavio  najnovija općinska postignuća, uključujući i omladinski dječji centar za kulturu "Dječija kuća". Delegacija je također posjetila centar. S velikim interesom posjetili su i sportsku dvoranu "Novo Sarajevo" koja je rezultat slovenske razvojne pomoći. Delegacija je sa zadovoljstvom utvrdila da je dvorana i oprema Elan-a primjereno održavana i u stalnoj upotrebi.