Veleposlaništvo RS Sarajevo /Novice /
12.08.2019  

Vsi slovenski filmi na 25. Sarajevskem Filmskem Festivalu

Letošnji Sarajevski Filmski Festival bo tekal od 16. do 23. avgusta.

V tekmovalnem dokumentarnem programu bo v soboto, 17. avgusta ob 19.00 uri premierno predstavljen celovečerni dokumentarni film Hči Camorre režiserja Siniša Gačića. Film je nastal v slovensko italijanski koprodukciji  in bo otvoril tekmovalni dokumentarni program. Na lanskem sarajevskem festivalu je bil v fazi postprodukcije predstavljen na Docu Rough Cut Boutique in je prejel nagrado HBO Europe Award 2018.  Projekciji bo sledil otvoritveni sprejem tekmovalnega dokumentarnega programa, čigar sogostitelj bo tudi Slovenski filmski center, ki je tudi sofinancer filma.

Slovenski filmi bodo tudi na sporedu v drugih programih, tokrat pa se bo prvič predstavila televizijska dramska nadaljevanka.

V petek, 16. avgusta bo festival otvoril film Sin, drugi film bosanske  režiserke Ines Tanović. To bo svetovna premiera filma, ki je nastal v  sodelovanju koproducentov iz Hrvaške, Rumunije, Slovenije in Črne Gore. Slovenski koproducent je Monoo.

V ponedeljek, 19. avgusta ob 16.00 bo prikazan film Polsestra režiserja Damjana Kozoleta, ki se je junija premierno predstavil v tekmovalnem programu festivala v Karlovih Varih. Film je nastal v produkcija Vertiga in je slovensko-makedonsko-srbska koprodukcija.  Na projekciji bo prisoten režiser Damjan Kozole.

V programu Avant Premiere Gala se premierno predstavljajo kvalitetne dramske nadaljevanke iz regije. Tokrat se bo prvič predstavila tudi slovenska dramska nadaljevanka, 1. in 2. del  Jezera, čigar  scenarij je napisan po motivih uspešnice Tadeja Goloba ,v scenarističnem kvartetu Tadeja Goloba,  Matevža Luzarja, Miha Hočevarja ter Srđana Koljevića in v produkciji RTV Slovenija. Na premieri v sredo, 21. avgusta  bosta prisotna glavna igralca– Sebastian Cavazza in Nika Rozman ter režiserski tandem Klemen Dvornik in Matevž Luzar.

V Sarajevu bodo prikazali tudi dve uspešni slovenski manjšinski koprodukciji. V programu Fokus bo predstavljena  manjšinska koprodukcija Bog obstaja –  ime ji je Petrunija, makedonske režiserke Teone Mitevske, ki je nastal v koprodukciji Makedonije, Slovenije, Belgije, Francije in Hrvaške. Film je imel premiero v tekmovalnem programu zadnjega Berlinala, slovenski koproducent je Vertigo. 

Na Berlinalu je bil premierno prikazan tudi film Šivi srbskega režiserja Miroslava Terzića. Film je nastal v koprodukciji Srbije, Slovenije, Hrvaške ter Bosne in Hercegovine, slovenski koproducent je Nora Productions. V Sarajevu bo na sporedu v Open Air programu, v katerem bodo predstavili 7 filmov.

V bosansko-hercegovski program so povabili slovenski film Igram, sem režiserja Miroslava Mandića (producent Filmostovje), ki se je v Sarajevu že predstavil marca na Dnevih slovenskega filma ter hrvaški film Moj dedi je padel z Marsa, pri katerem je slovenski koproducent Senca studio.
Poleg tega se bo na koprodukcijski tržnici Cinelink predstavil  celovečerni dokumentarni projekt Antigona, režiserja Janija Severja, ki je nastal v produkciji Sever&Sever  in je trenutno v fazi postprodukcije.  Program Docu Talents from the East nastaja v sodelovanju  s selektorji  dokumentarnega filmskega festivala Jihlava, ki za predstavitev v Sarajevu izberejo 10 dokumentarnih filmov iz srednje in vzhodne Evrope.
Na letošnjem Talents Sarajevo - programu, ki predstavlja mlade perspektivne filmske ustvarjalce, pa so med izbranimi 64 udeleženci tudi štirje iz Slovenije - igralka Mia Skrbinac, režiserka  Urška Djukić, direktor fotografije Fabris Šulin  in montažer Lukas Miheljak.

 

 

 

 

Svi slovenački filmovi na 25. Sarajevo Film Festivalu


Ovogodišnji Sarajevo Film Festival održava se od 16. do 23. augusta.

U takmičarskom programu dokumentarnog filma, u subotu 17. augusta, bit će premijerno prikazan dugometražni dokumentarni film Kćer Camorre, režisera Siniše Gačića. Film je nastao u slovensko-talijanskoj koprodukciji i otvorit će takmičarski program dokumentarnih filmova. Na prošlogodišnjem  sarajevskom festivalu u fazi postprodukcije je predstavljen na Docu Rough Cut Boutiqueu te je preuzeo nagradu HBO Europe 2018. Nakon projekcije slijedi prijem povodom otvorenja takmičarskog dokumentarnog programa, čiji će suorganizator ujedno i Slovenski filmski centar, koji je također i sufinansirao film.

Slovenski filmovi prikazivat će se i u drugim programima, ovog puta po prvi put se predstavlja televizijska dramska serija.

Film Sin, drugi film bosanske redateljice Ines Tanović, otvorit će festival  u petak 16. augusta. Ovo će biti svjetska premijera filma, koji je nastao u saradnji koproducenata iz Hrvatske, Rumunije, Slovenije i Crne Gore. Slovenski koproducent je Monoo.

U ponedjeljak, 19. augusta u 16.00 sati će biti prikazan film Polusestra režisera Damjana Kozoleta, koji je premijerno prikazan u junu u takmičarskom programu festivala u Karlovim Varima. Film je producirao Vertigo, te je  slovenačko-makedonsko-srpska koprodukcija. Režiser Damjan Kozole će biti prisutan na projekciji.

U programu Avant Premiere Gala se premijerno prikazuju kvalitetne dramske serije iz regije. Ovog puta prvi put će se predstaviti slovenačka dramska serija 1. i 2. dio  Jezera, čiji je scenarij zasnovan na motivima bestselera Tadeja Goloba, u scenarijskom kvartetu Tadeja Goloba, Matevža Luzara, Miha Hočevara i Srđana Koljevića, a u produkciji RTV Slovenija. Na premijeru u srijedu, 21. avgusta,bit će prisutni glavni glumci - Sebastian Cavazza i Nika Rozman, kao i režiserski tandem Klemen Dvornik i Matevž Luzar.

U Sarajevu će također prikazati dvije uspješne slovenske manjinske koprodukcije. U programu Focus naći će se manjinska koprodukcija Bog postoji – ime joj je Petrunija, makedonske režiserke Teone Mitevske, koji je nastao u koprodukciji Makedonije, Slovenije, Belgije, Francuske i Hrvatske. Film je premijerno prikazan u takmičarskom programu posljednjeg Berlinala, a slovenski koproducent je Vertigo.

Film Šavovi srpskog režisera Miroslava Terzića premijerno je prikazan i u Berlinu. Film je koproducirao Srbija, Slovenija, Hrvatska i Bosna i Hercegovina, a slovenačka koproducentica Nora Productions. Na programu Sarajevo Open Air bit će prikazano 7 filmova.

U bosanskohercegovački program pozvan je i slovenački film Glumim, jesam režisera Miroslava Mandića (producent Filmostovje), koji se već u martu predstavio u Sarajevu na Danima slovenskog filma, te hrvatski film Moj djed je pao s Marsa, sa slovenskim koproducentom Senca studio.
Pored toga, cjelovečernji dokumentarni projekt Antigona, režisera Janija Severa, koji je nastao u produkciji Sever&Sever, a koji je trenutno u fazi postprodukcije, bit će predstavljen na Cinelink-u. Program Docu Talents from the East nastaje u suradnji s selektorima dokumentarnog filmskog festivala Jihlava koji je za predstavljanje u Sarajevu bira 10 dokumentarnih filmova iz srednje i istočne Europe.
Na ovogodišnjem Talents Sarajevo programu, koji predstavlja mlade perspektivne filmske stvaraoce, četiri od odabranih 64 učesnika su iz Slovenije - glumica Mia Skrbinac, režiserka Urška Đukić, direktor fotografije Fabris Šulin i urednik Lukas Miheljak.