Veleposlaništvo RS Sarajevo /Politični odnosi /

Odnosi med Slovenijo in Bosno in Hercegovino

Odnosi med Slovenijo in Bosno in Hercegovino so prijateljski in brez odprtih vprašanj. Sodelovanje je zaradi geografske bližine, sorodnosti jezika, zgodovinske povezanosti in močnih migracij razvito na vseh področjih.

Slovenija velja za eno od najaktivnejših podpornic napredovanja Bosne in Hercegovini v evro-atlantskih integracijah in podpira njeno polnopravno članstvo v EU in NATO. Podpora je bila formalizirana z Memorandumom o sodelovanju ministrstev za zunanje zadeve na področju evro-atlantskih integracij.


ODNOSI IZMEĐU BOSNE I HERCEGOVINE I SLOVENIJE

Odnosi između Bosne i Hercegovine su prijateljski i bez otvorenih pitanja. Saradnja je zbog geografske blizine, sličnosti jezika, historijske povezanosti i jakih migracija razvijena na svim područjima.

Slovenija važi za jednu od najaktivnijih zagovarateljica napredovanja Bosne i Hercegovine u euro-atlantske integracije, te podržava njeno punopravno članstvo pri ulasku u Europsku Uniju i NATO savez.  Podrška je bila formalizirana Memorandumom o saradnji ministarstava vanjskih poslova na području euro-atlantskih integracija.