Veleposlaništvo RS Sarajevo /Kultura in izobraževanje /

Kultura in izobraževanje

Slovenija ima z BiH sklenjen krovni Sporazum o sodelovanju v kulturi, izobraževanju in znanosti (velja od l. 2002). Julija 2013 sta državi podpisali tudi Protokol o sodelovanju na področju izobraževanja. Bistveni element Protokola je vzajemno zagotavljanje ugodnejših pogojev glede plačila stroškov šolanja in študija slovenskih državljanov v BiH in državljanov BiH v Sloveniji.

Skladno s sporazumom med ljubljansko in sarajevsko filozofsko fakulteto je oktobra 2015 na sarajevski Filozofski fakulteti ponovno začel delovati Lektorat slovenskega jezika, ki ga lahko kot izbirni predmet obiskujejo vsi študenti Univerze v Sarajevu. Lektorat vodi lektor mag. Pavel Ocepek.

Povezave:

 

BiH in Slovenija sodelujeta v programu izmenjave študentov CEEPUS.

Javni sklad Republike Slovenije za razvoj kadrov in štipendije redno objavlja razpise za pridobivanje štipendij za študij v Sloveniji, mobilnost študentov, ipd. Več informacij lahko najdete na njihovi spletni strani: www.sklad-kadri.si.  

Povezave:

 

Erasmus Mundus External Cooperation Window je shema za sodelovanje in mobilnost na podorčju visokega izobraževanja, ki ga izvaja Executive Agency Education, Audiovisual and Culture (EACEA). Za zahodni Balkan je koordinator projekta (Basileus project) Univerza iz Genta. Konzorcij 20 univerz ima na voljo proračun 5 miljonov Evrov za 400 izmenjav. Več informacij lahko najdete na spodnji povezavi.