Veleposlani┼ítvo RS Sarajevo /Slovenska skupnost v BiH /

Slovenska skupnost v Bosni in Hercegovini

Po oceni Urada Vlade RS za Slovence v zamejstvu in po svetu v BiH ┼żivi do 5.000 slovenskih izseljencev in njihovih potomcev. V BiH deluje 10 slovenskih dru┼ítev: Dru┼ítvo Slovencev Triglav iz Banje Luke, Slovensko kulturno dru┼ítvo Cankar iz Sarajeva, Dru┼ítvo Slovencev Lipa iz Prijedorja, Zdru┼żenje prebivalcev slovenskega porekla Tuzla, Slovensko dru┼ítvo Zenica, Slovensko dru┼ítvo Kakanj, Slovenska skupnost Sarajevo, Slovenska skupnost Vitez, Dru┼ítvo Slovencev Pre┼żihov Voranc iz Doboja in Dru┼ítvo Slovencev Breza. Od leta 2010 v BiH deluje tudi Zveza slovenskih dru┼ítev v BiH "Evropa zdaj".  

Dr┼żavni organ, ki opravlja naloge, ki zadevajo polo┼żaj slovenskih rojakov v zamejstvu in po svetu, njihovo kulturno, prosvetno in gospodarsko povezovanje z mati─Źno dr┼żavo, informiranje, svetovanje in pomo─Ź glede pravne za┼í─Źite je Urad Vlade RS za Slovence v zamejstvu in po svetu. Ve─Ź informacij o uradu in razli─Źnih razpisih lahko najdete na uradni spletni strani.

Od leta 2008 deluje tudi portal Slovenci.si, ki je namenjen vsem slovenskim rojakinjam in rojakom po vsem svetu. Na njem se nahajajo naslovi slovenskih društev, medijev in organizacij ter informacije, ki so povezane s tematiko Slovencev po svetu in zamejstvu.

Dopolnilni pouk slovenskega jezika za Slovence in njihove potomce

V BiH trenutno delujejo tri u─Źiteljice dopolnilnega pouka slovenskega jezika i kulture: ga. Mateja Kregar(pou─Źuje v Sarajevu, Zenici in Kaknju), ga. Barbara Hanu┼í (pou─Źuje v Banja Luki, Slatini, Tesli─çu in Prijedoru) ter ga. Slavica Pavlovi─Ź (pou─Źuje v Tuzli). Dopolnilni pouk slovenskega jezika oz. napotitev u─Źiteljic financira Ministrstvo za izobra┼żevanje, znanost in ┼íport RS, pri ─Źemer je ta pouk sloven┼í─Źine namenjen Slovencem oz. potomcem Slovencev v BiH. Pri organizaciji pouka u─Źiteljice tesno sodelujejo s slovenskimi dru┼ítvi v BiH. Pouk poteka v prostorih slovenskih dru┼ítev ali v u─Źilnicah na razli─Źnih osnovnih ┼íolah. Vsako leto je izra┼żeno tudi veliko zanimanje u─Źencev za poletno ┼íolo slovenskega jezika v Sloveniji, ki jo prav tako financira Ministrstvo za ┼íolstvo, znanost in ┼íport Republike Slovenije.