Veleposlani┼ítvo RS Sarajevo /Informacije za slovenske dr┼żavljane /Izdaja potnega lista /

Dr┼żavljani Republike Slovenije, ki v tujini prebivajo stalno ali za─Źasno, lahko vlogo za izdajo novega potnega lista vlo┼żijo pri diplomatsko-konzularnem predstavni┼ítvu v tujini ali na katerikoli Upravni enoti v Republiki Sloveniji, kjer je taksa ni┼żja kot na Veleposlani┼ítvu. Vloga za izdajo potnega lista je mogo─Źa pod pogojem, da je oseba evidentirana kot dr┼żavljan RS. Otroka, rojenega v tujini, je potrebno predhodno priglasiti v dr┼żavljanstvo RS in ┼íele nato zaprositi za izdajo njegovega potnega lista.

Postopek izdaje potnega lista

Vlogo za izdajo potnega lista vlo┼żi dr┼żavljan osebno na veleposlani┼ítvu. Prosilec mora svojo identiteto izkazati z veljavnim osebnim dokumentom ter predlo┼żiti stari potni list (─Źe ga ima). K vlogi je potrebno predlo┼żiti eno (1) biometri─Źno fotografijo in poravnati konzularno takso. Ob predaji vloge se zajamejo tudi prstni odtisi prosilca.  

Vpis spremembe naslova v potni list

Spremembo stalnega prebivali┼í─Źa se lahko vpi┼íe v potni list, izdan po 28. 6. 2009. Vpis naslovov v Sloveniji oziroma vpis naslova v tujini zaradi preselitve iz Slovenije ureja upravna enota. ─îe gre za selitev iz ene tuje dr┼żave ali naslova v drugo dr┼żavo ali na drug naslov v tujini pa lahko za vpis naslova zaprosite na veleposlani┼ítvu. Vpis spremembe naslova se izvede pri proizvajalcu potnih listin, kar pomeni, da je prosilec do zaklju─Źka postopka vpisa brez potnega lista.