Veleposlaništvo RS Sarajevo /Informacije za slovenske državljane /Splošne informacije za popotnike  /

Varnost potovanj

Splošne informacije

Na celotnem območju države je še precej minskih polj, ki niso vedno označena, zato priporočamo, da potniki potujejo po asfaltiranih, tlakovanih in utrjenih poteh ter da ne zahajajo na neoznačene poti, v gozdove ali na travnike, če pa že, naj se posvetujejo z lokalnim prebivalstvom oziroma si pridobijo lokalnega vodiča. Več informacij o minski nevarnosti najdete na spletni strani Centra za odstranjevanje min in spletni strani www.mine.ba.

Zaradi tatvin, ropov, kraj avtomobilov, dokumentov in denarja svetujemo, da popotniki vrednih stvari ne puščajo na nezavarovanih mestih. Predvsem v turističnih krajih, v množicah, na javnih prevoznih sredstvih in prireditvah je nujna povečana skrb za osebne dokumente. Odsvetujemo tudi ustavljanje avtoštoparjem in odzivanje na ostale prošnje za "pomoč na cesti", saj se slednje lahko konča s krajo denarja ali avtomobila.

Potnike opozarjamo na previdno vožnjo, saj je prometna infrastruktura v Bosni in Hercegovini slaba, promet pa neprilagojen razmeram na cestah, zato prihaja do številnih prometnih nesreč. Informacije o aktualnem stanju na cestah lahko pridobite na spletni strani Avtomoto kluba BiH (BIHAMK). 

Za nekomercialen premik hišnih živali med Slovenijo in BiH mora biti žival označena z mikročipom, imeti opravljeno veljavno cepljenje proti steklini ter evropski potni list za hišne živali. Potovanje oz. vrnitev v Slovenijo ali drugo državo EU z živalmi, mlajšimi od 3. mesecev in necepljenimi proti steklini, iz teh tretjih držav, ni dovoljeno. Več informacij najdete na spletni strani VURS-a.

Pomembnejše telefonske številke:

Policija: 122

Reševalci: 123

BIHAMK: +387 33 12 82

Državna mejna služba: +387 57 320 320