Veleposlaništvo RS Sarajevo /Politični odnosi /Uradni obiski /

Uradni obiski

Obiski na najvišji ravni (po kronološkem vrstnem redu):

Iz Republike Slovenije v Bosno in Hercegovino:

November 1997 – Dr. Janez Drnovšek, predsednik Vlade Republike Slovenije je bil na uradnem obisku v Bosni in Hercegovini.

30. januar 2002 – Dr. Dimitrij Rupel, minister za zunanje zadeve Republike Slovenije je bil na uradnem obisku v Bosni in Hercegovini.

29. in 30. aprila 2002 - Borut Pahor, predsednik Državnega zbora Republike Slovenije je bil na uradnem obisku v Bosni in Hercegovini.

28. julija 2002 je Milan Kučan, predsednik Republike Slovenije bil na uradnem obisku v Bosni in Hercegovini.

Leta 2005 je dr. Dimitrij Rupel, minister za zunanje zadeve Republike Slovenije, kot predsedujoči OVSE (Organizacije za varnost in sodelovanje) obiskal Bosno in Hercegovino.

19. februar 2007 je Janez Janša, predsednik vlade Republike Slovenije bil na uradnem obisku v Bosni in Hercegovini. Z njim je potovala delegacija številnih slovenskih gospodarstvenikov.

13. in 14. oktobra 2008 je dr. Danilo Türk predsednik Republike Slovenije bil na uradnem obisku v Bosni in Hercegovini.

19. in 20. januarja 2009 je bil na uradnem obisku v BiH minister za zunanje zadeve Samuel Žbogar. V okviru obiska se je sešel z ministrom za zunanje zadeve BiH Svenom Alkalajem, predsedujočim Svetu ministrov BiH dr. Nikolo Špirićem, članoma Predsedstva BiH Željkom Komšićem in dr. Harisom Silajdžićem. Srečal se je tudi z visokim predstavnikom mednarodne skupnosti in posebnim predstavnikom EU v BiH dr. Miroslavom Lajčakom.

15. in 16. november 2009 se je na uradnem obisku mudil minister za zunanje zadeve Republike Slovenije Samuel Žbogar. Sestal se je z ministrom za zunanje zadeve BiH Svenom Alkalajem, sprejel ga je predsedujoči Predsedstvu BiH dr. Željko Komšić, sestal se je tudi z EUSR/visokim predstavnikom Valentinom Inzkom ter nekaterimi drugimi predstavniki mednarodne skupnosti v BiH. Minister Žbogar je imel delovna srečanja tudi z vodilnimi BiH politiki.

13. in 14. december 2009 – Samuel Žbogar, minister za zunanje zadeve Republike Slovenije se je v Sarajevu ob robu mednarodne konference Zavezništvo civilizacij za JV Evropo srečal z ministri za zunanje zadeve BiH Svenom Alkalajem, Republike Srbije Vukom Jeremićem, Republike Turčije Ahmetom Davatoglujem in Švicarske konfederacije Micheline Calmy Rey ter Visokim predstavnikom mednarodne skupnosti in posebnim predstavnikom EU dr. Valentinom Inzkom.

2. marec 2010 - predsednik vlade Republike Slovenije Borut Pahor se je v Sarajevu v spremstvu štirih ministrov mudil na uradnem obisku.

2. junija 2010 - minister za zunanje zadeve Samuel Žbogar se je udeležil srečanja na visoki ravni EU - Zahodni Balkan.

13. julij 2010 - predsednik Republike Slovenije dr. Danilo Türk se je udeležil žalne slovesnosti ob 15. obletnici genocida v Srebrenici.

 

Obiski visokih predstavnikov Republike Slovenije v Bosni in Hercegovini:

17. februar 2006 – minister za gospodarstvo Republike Slovenije mag. Andrej Vizjak se je udeležil otvoritve Slovenskega poslovnega kluba v Bosni in Hercegovini. Sestal se je z ministrom za človekove pravice in begunce Mirsadom Kebo ter ministrom za zunanjo trgovino in ekonomske odnose Draganom Doko. Sprejel ga je tudi predsedujoči Sveta ministrov BiH Adnan Terzić.

12. september 2006 - na  konferenci »Regionalna delavnica o človeških potencialih v javni upravi« je sodeloval minister za javno upravo Republike Slovenije dr. Gregor Virant. V svojem nastopu je predstavil prizadevanja za uvedbo boljše in učinkovitejše javne uprave v Republiki Sloveniji.

4. – 5. julij 2009 - Majda Širca, ministrica za kulturo Republike Slovenije je v Srebrenici odprla razstavo Gabriela Stupice Upor, ki je bila posvečena obletnici genocida.

18. – 20. avgust 2009 – Majda Širca, ministrica za kulturo Republike Slovenije si je ogledala Sarajevski filmski festival in se srečala z ministrom za civilne zadeve BiH Sredojem Novićem in ministroma za kulturo na entitetni (federalni) in kantonalni ravni.

17. in 18. novembra 2009 se je srečanja ministrov za obrambo Zahodnega Balkana v okviru Jadranske listine udeležila ministrica za obrambo Republike Slovenije dr. Ljubica Jelušič.

29. aprila 2010 se je ministrica za notranje zadeve Republike Slovenije Katarina Kresal udeležila konference ministrov za notranje zadeve "Medkulturni dialog in notranja varnost".

8. septembra 2010 je bila Dragoljuba Benčina, državna sekretarka, namestnica ministra za zunanje zadeve Republike Slovenije, na delovnem obisku v Sarajevu, kjer se je srečala z namestnico ministra za zunanje zadeve Bosne in Hercegovine Ano Trišić Babić.

10. in 11. oktober 2016 - uradni obisk ministra za zunanje zadeve Karla Erjavca.

10. april 2017 - uradni obisk predsednika Vlade Republike Slovenije dr. Miroslava Cerarja.

16. januarja 2018 - delovni obisk ministrice za obrambo Andreje Katič, dvostransko srečanje z ministrico za obrambo BiH Marino Pendeš in srečanje s pripadniki kontingenta Slovenske vojske, ki sodelujejo v operaciji AUFOR Althea in na Natovem poveljstvu v Sarajevu,

25. in 26. aprila 2018 - delovni obisk in udeležba na Sarajevo Business Forum predsednika Republike Slovenije Boruta Pahorja.

Iz Bosne in Hercegovine v Republiko Slovenijo:

19. oktobra 1999 je Predsedstvo Bosne in Hercegovine v sestavi Ante Jelavić predsedujoči, Alija Izetbegović član in Živko Radišić član, bilo na uradnem obisku v Republiki Sloveniji. To je bil tudi prvi uradni obisk celotnega Predsedstva BiH v tujini nasploh.

Leta 2004 je Adnan Terzić, predsedujoči Sveta ministrov Bosne in Hercegovine bil na uradnem obisku v Republiki Sloveniji. 

Leta 2006 je bil na delovnem obisku v Slovenij minister za zunanje zadeve BiH Mladen Ivanić .

Leta 2007 je bil na delovnem obisku v Sloveniji minister za zunanje zadeve BiH Sven Alkalaj.

Leta 2008 je bil dvakrat na delovnem obisku v Republiki Sloveniji minister za zunanje zadeve BiH Sven Alkalaj.

Leta 2009 je bil Dr. Nikola Špirić predsedujoči Sveta ministrov BiH 28. oktobra na uradnem obisku v Republiki Sloveniji na povabilo predsednika Vlade Republike Slovenije Boruta Pahorja.

Leta 2009 se je 26. in 27. novembra na uradnem obisku mudil predsedujoči Predsedstva Bosne in Hercegovine Željko Komšić. Predsedujočega Komšića je spremljala številna gospodarska delegacija.

5. julija 2010 se je na uradnem obisku v Republiki Sloveniji mudil minister za zunanje zadeve Bosne in Hercegovine Sven Alkalaj. 

Obiski visokih predstavnikov Bosne in Hercegovine v Republiki Sloveniji:

15. in 16. maj 2006 – minister za civilne zadeve in begunce Mirsad Kebo se je v Ljubljani sestal z ministrom za finance Republike Slovenije Andrejem Bajukom. Ministra sta podpisala Sporazum o izogibanju dvojnega obdavčevanja med Republiko Slovenijo in Bosno in Hercegovino. Kebo se je srečal tudi z ministrom za gospodarstvo  mag. Andrejem Vizjakom, sprejel ga je tudi predsednik Republike Slovenije dr. Janez Drnovšek.

14. in 15. junij 2006 – uradni obisk ministra za obrambo Bosne in Hercegovine Nikole Radovanovića v Sloveniji. Gostitelj je bil minister za obrambo Republike Slovenije Karl Erjavec.

25. september 2006 – minister za varnost Bosne in Hercegovine Bariša Čolak je v Ljubljani z ministrom za notranje zadeve Republike Slovenije Dragutinom Matejem podpisal Sporazum o readmisiji.

18. december 2006 – minister za obrambo Bosne in Hercegovine Nikola Radovanović  se je na Otočcu srečal z ministrom za obrambo Republike Slovenije Karlom Erjavcem. Ministra sta podpisala Sporazum o vojaško – tehničnem sodelovanju med Republiko Slovenijo in Bosno in Hercegovino.

21. in 22. december 2006 – minister za varnost Bosne in Hercegovine Bariša Čolak je v Ljubljani z ministrom za notranje zadeve Dragutinom Matejem podpisal Sporazum o policijskem sodelovanju med državama.

13. maj 2009 - Namestnica ministra za zunanje zadeve BiH Ana Trišić Babić je bila v maju na delovnem obisku v Sloveniji. V Ljubljani se je srečala z namestnico ministra za zunanje zadeve Republike Slovenije Dragoljubo Benčina.

20. - 21. oktober 2009 – Bariša Čolak, minister za pravosodje BiH se je v Ljubljani srečal z ministrom za pravosodje Republike Slovenije Alešem Zalarjem. Ministra sta podpisala meddržavni Sporazum o prani pomoči v civilnih in kazenskih zadevah.

17. december 2010 - mag. Sredoje Nović, minister za civilne zadeve Bosne in Hercegovine, je bil na obisku v Ljubljani, kjer je z ministrom za delo, družino in socialne zadeve Republike Slovenije dr. Ivanom Svetlikom, podpisal Sporazum o spremembi sporazuma o socialnem zavarovanju med RS in BiH.

28. in 29. november 2016 - uradni obisk članov Kolegija Predstavniškega doma Parlamentarne skupščine BiH.

11. aprila 2018 - delovni obisk ministra za zunanje zadeve BiH Igorja Crnadka.

23. aprila 2018 - udeležba predsedujočega Svetu ministrov BiH dr. Denisa Zvizdića na Vrhu SEECP na Brdu pri Kranju in dvostransko srečanje s predsednikom Vlade Republike Slovenije dr. Miroslavom Cerarjem.

Udeležba ministra za zunanje zadeve BiH Igorja Crnadka na Strateškem forumu Bled v letih 2016, 2017 in 2018.

 

Službene posjete

Posjete na najvišoj ravni (po kronološkom redu):

Iz Republike Slovenije u Bosnu i Hercegovinu:

Novembar 1997. – Dr. Janez Drnovšek, predsjednik Vlade Republike Slovenije je bio u službenom posjetu Bosni i Hercegovini.


30. januara 2002. – Dr. Dimitrij Rupel, ministar vanjskih poslova Republike Slovenije je bio u službenoj posjeti Bosni i Hercegovini.

29. i 30. aprila 2002. - Borut Pahor, predsjednik Državnog zbora Republike Slovenije je bio u službenoj posjeti  Bosni i Hercegovini.

28. julija 2002. je Milan Kučan, predsjednik Republike Slovenije je bio u službenoj posjeti Bosni i Hercegovini.

2005. godine je dr. Dimitrij Rupel, ministar vanjskih poslova Republike Slovenije, kao predsjedavajući OSCE-i (Organizacije za sigurnost i saradnju u Europi) posjetio Bosnu i Hercegovinu.

19. februara 2007. je Janez Janša, predsjednik Vlade Republike Slovenije bio u službenoj posjeti Bosni i Hercegovini.

19. i 20. januara 2009. u službenoj posjeti Bosni i Hercegovini je bio ministar vanjskih poslova Samuel Žbogar. U okviru posjeta se sastao sa ministrom vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Svenom Alkalajem, predsjedavajućim Savjeta ministara Bosne i Hercegovine dr. Nikolom Špirićem i članovima Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željkom Komšićem i dr. Harisom Silajdžićem. Susreo se također sa visokim predstavnikom međunarodne skupine i posebnim predstavnikom Europske Unije u Bosni i Hercegovini dr. Miroslavom Lajčakom.

15. i 16. novembera 2009. je u službenoj posjeti boravio ministar vanjskih poslova Republike Slovenije Samuel Žbogar. Sastao se sa ministrom vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Svenom Alkalajem, te ga je ugostio predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine dr. Željko Komšić, sastao se također sa EUSR/visokim predstavnikom Valentinom Inzkom  te drugim predstavnicima međunarodne skupine u Bosni i Hercegovini. Minister Žbogar je također imao i radne susrete sa vodećim ličnostima bosanskohercegovačke politike.

13. i 14. decembera 2009. – Samuel Žbogar, ministar vanjskih poslova Republike Slovenije je u Sarajevu povodom međunarodne konferencije Savezništvo civilizacija za Jugoistočnu Europu susreo se sa ministrom vanjskih poslova BiH Svenom Alkalajem, Republike Srbije Vukom Jeremićem, Republike Turske Ahmetom Davatoglujem i Švicarske konfederacije Micheline Calmy Rey te Visokim predstavnikom međunarodne skupine i posebnim predstavnikom Europske Unije dr. Valentinom Inzkom.

2. marta 2010. – predsjednik Vlade Republike Slovenije Borut Pahor, ugošćen od strane četiri ministra, je boravio u Sarajevu.

2. junija 2010. – ministar vanjskih poslova Samuel Žbogar je prisustvovao susretu na visokoj ravni EU – Zapadni Balkan.

13. julija 2010. – predsjednik Republike Slovenije dr. Danilo Türk je prisustvovao obilježavanju 15. godišnjice genocida u Srebrenici.


Posjete visokih predstavnika Republike Slovenije u Bosni i Hercegovini:

17. februara 2006. – ministar za gospodarstvo Republike Slovenije mag. Andrej Vizjak je prisustvovao otvorenju Slovenskog poslovnog kluba u Bosni i Hercegovini. Sastao se sa ministrom za ljudska prava i izbjeglice Mirsadom Kebom te ministrom za vanjsku trgovinu i ekonomske odnose Draganom Doko. Ugostio ga je također predsjedavajući Savjeta ministara Bosne i Hercegovine Adnan Terzić.

12. septembra 2006. – na konferenciji  »Regionalna radionica o ljudskim potencijalima u javnoj upravi« je sudjelovao ministar za javnu upravu Republike Slovenije dr. Gregor Virant. U održanom govoru je predstavio svoje napore za uvođenje bolje i učinkovitije javne uprave u Republici Sloveniji.

4. – 5. julija 2009. – Majda Širca, ministrica za kulturu Republike Slovenije je u Srebrenici otvorila razstavo gabriela Stupice Upor, koja je bila posvećena godišnjici genocida.

18. – 20. augusta 2009.  Majda Širca, ministrica za kulturu Republike Slovenije je gledala Sarajevski filmski festival i susrela se sa ministrom civilnih poslova Bosne i Hercegovine Sredojem Novićem i ministrima za kulturu na entitetskoj (federalnoj) i kantonalnoj ravni.

17. i 18. novembra 2009. ministrica za odbranu Republike Slovenije, dr. Ljubica Jelušič prisustvovala je susretu ministara za odbranu Zapadnog Balkana u okviru Jadranske  povelje.

29. aprila 2010. – ministrica unutrašnjih poslova Republike Slovenije Katarina Kresal je učestvovala na konferenciji ministara za unutrašnje poslove pod nazivom "Međukulturni dijalog i unutrašnja sigurnost".

8. septembra 2010. je Dragoljuba Benčina, državna sekretarka, zamjenica ministra za vanjske poslove Republike Slovenije bila na radnom posjetu Sarajevu gdje se susrela s zamjenicom ministra za vanjske poslove Bosne i Hercegovine Anom Trišić Babić.

10. i 11. oktobra 2016. – službena posjeta ministra vanjskih poslova Karla Erjavca.

10. april 2017. - službena posjeta predsjednika Vlade Republike Slovenije dr. Miroslava Cerara.

16.  januara 2018. - radna posjeta ministrice za odbranu Andreje Katič, bilateralni susret s ministricom za odbranu Bosne i Hercegovine Marinom Pendeš i susret s pripadnicima kontingenta Slovenske vojske koja sudjeluje u misiji AUFOR Althea i NATO sjedištu u Sarajevu.

25. i 26. aprila 2018. - radna posjeta i učestvovanje na Sarajevo Business Forumu predsjednika Republike Slovenije Boruta Pahora.


Iz Bosne i Hercegovine u Repuliku Sloveniju:

19. oktobra 1999. je Predsjedništvo Bosne i Hercegovine u sastavu Ante Jelavić – predsjedavajući, Alija Izetbegović – član i Živko Radišić – član, bilo u službenoj posjeti Republici Sloveniji. To je također bio prvi službeni posjet cjelokupnog Predsjedništva Bosne i Hercegovine u inostranstvu uopće.

2004. godine je Adnan Terzić, predsjedavajući Savjeta ministara Bosne i Hercegovine bio u službenoj posjeti Republici Sloveniji.

2006. godine je u radnom posjetu Sloveniji bio ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Mladen Ivanić.

2007. godine je u radnom posjetu Sloveniji bio ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Sven Alkalaj.

2008. godine je u dva navrata, u radnom posjetu Republici Sloveniji bio ministar vanjskih poslova Sven Alkalaj.

2009. godine, 28. oktobra je dr. Nikola Špirić predsjedavajući Savjeta ministara Bosne i Hercegovine bio u službenoj posjeti Republici Sloveniji na poziv predsjednika Vlade Republike Slovenije Boruta Pahora.

2009. godine, 26. i 27. novembra u služenoj posjeti je boravio predsjedavajući član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić. Predsjedavajućeg Komšića je ugostila mnogobrojna gospodarska delegacija.

5. julija 2010. u službenoj posjeti u Republici Sloveniji je boravio ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Sven Alkalaj.

Posjete visokih predstavnika Bosne i Hercegovine u Republici Sloveniji:

15. i 16. maja 2006. – ministar za civilne poslove i izbjeglice Mirsad Kebo se u Ljubljani sastao sa ministrom za finansije Republike Slovenije Andrejem Bajukom. Ministri su potpisali Sporazum o izbjegavanju dvojnog oporezivanja između Republike Slovenije i Bosne i Hercegovine. Kebo se je susreo također sa ministrom za gospodarstvo mag. Andrejem Vizjakom kojeg je također ugostio predsjednik Republike Slovenije dr. Janez Drnovšek.

14. i 15. junija 2006. -  službena posjeta Republici Sloveniji ministra za odbranu Bosne i Hercegovine Nikole Radovanovića. Ministra Radovanovića je ugostio ministar za odbranu Republike Slovenije Karl Erjavec.

25. septembra 2006. – ministar za sigurnost Bosne i Hercegovine Bariša Čolak je u Ljubljani s ministrom za unutrašnje poslove Republike Slovenije Dragutinom Matejem potpisao Sporazum o readmisiji.

18. decembra 2006. – ministar za odbranu Bosne i Hercegovine Nikola Radovanović se na Otočcu susreo sa ministrom za odbranu Republike Slovenije Karlom Erjavcem. Ministri su potpisali Sporazum o vojno-tehničnoj saradnji između Republike Slovenije i Bosne i Hercegovine.

21. i 22. decembra 2006. – ministar za sigurnost Bosne i Hercegovine Bariša Čolak je u Ljubljani s ministrom za unutrašnje poslove Dragutinom Matejom potpisao Sporazum o policijskoj saradnji između Republike Slovenije i Bosne i Hercegovine.

13. maj 2009. – zamjenica ministra za vanjske poslove BiH Ana Trišić Babić je radno posjetila Republiku Sloveniju. U Ljubljani se susrela sa zamjenicom ministra za vanjske poslove Republike Slovenije Dragoljubom Benčinom.

20. - 21. oktobra 2009. – Bariša Čolak, ministar pravosuđa u Bosni i Hercegovini se u Ljubljani susreo sa ministrom pravosuđa Republike Slovenije Alešem Zalarjem. Ministri su potpisali međudržavni Sporazum o pružanju pomoći u civilnim i kaznenim predmetima.

17. decembra 2010. – mag. Sredoje Nović, ministar civilnih poslova Bosne i Hercegovine je bio u posjeti Ljubljani, gdje je s ministrom za rad, porodicu i socijalna pitanja Republike Slovenije dr. Ivanom Svetlikom potpisao Sporazum o izmjenama sporazuma o socijalnom osiguranju između Republike Slovenije i Bosne i Hercegovine.

28. i 29. novembar 2016. - službena posjeta članova Kolegija Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine.

11. aprila 2018. - radna posjeta ministra vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Igora Crnadka.

23. aprila 2018. - učestvovanje predsjedavajućega Savjeta ministara Bosne i Hercegovine dr. Denisa Zvizdića na Vrhu SEECP na Brdu pri Kranju i bilateralno susretanje sa predsjednikom Vlade Republike Slovenije dr. Miroslavom Cerarjem.

Učestvovanje ministra vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Igora Crnadka na Strateškom forumu Bled u 2016., 2017., i 2018. godini.