Veleposlani┼ítvo RS Sarajevo /Gospodarsko sodelovanje /Gospodarski polo┼żaj v BiH /

Gospodarska slika v BiH

BiH ostaja ena najrevnej┼íih dr┼żav v Evropi. V ┼ítevilnih industrijskih panogah je ┼íe vedno preve─Ź zaposlenih, kar je zapu┼í─Źina prej┼ínjega centralno-planskega gospodarstva, ─Źeprav omejena privatizacija izbolj┼íuje u─Źinkovitost v nekaterih sektorjih. Kmetijstvo je v veliki meri v zasebnih rokah, vendar so kmetije majhne in neu─Źinkovite. Kot posledica vojne se je uvoz hrane dramati─Źno pove─Źal v letih 1992-1995. Po vojni se je industrijska proizvodnja zmanj┼íala za 80%, stopnja brezposelnosti pa se je do danes dvignila preko 40%. Brezposelnost in visok prora─Źunski primanjkljaj sta dva najve─Źja makroekonomska problema v BiH. Ban─Źni sektor je ┼że precej reformiran, na bosanski ban─Źni trg je vstopilo veliko tujih bank, predvsem avstrijskih in italijanskih, ki imajo danes ┼że preko 85% lastni┼ítva. To je podjetjem omogo─Źilo la┼żji dostop do kapitala in bolj kvalitetne ban─Źne storitve. Privatizacija dr┼żavnih podjetij pa se odvija zelo po─Źasi (op. o tem ve─Ź v nadaljevanju). Dolo─Źen napredek v gospodarstvu je bil po vojni dose┼żen s podpisom Daytonskega sporazuma, a gospodarstvo BiH je ┼íe vedno v tranziciji. BiH vidi mo┼żnost gospodarskega razvoja v priklju─Źitvi v EU (stabilizacijsko-asociacijski sporazum med EU in BiH podpisan junija 2008). Bosna in Hercegovina je postala ─Źlanica CEFTE septembra 2007.

POSLEDICE COVID 19 NA GOSPODARSTVO BIH

Kljub ┼íibkemu gospodarstvu, slabemu sistemu zdravstva in socialne za┼í─Źite je  Bosna in Hercegovina presenetljivo uspe┼ína pri re┼íevanju za─Źetnih posledic pandemije COVID-19.  

Po mnenju poznavalcev pa bo BiH potrebovala ve─Ź let, da se bo vrnila na raven BDP iz leta 2019. Za BiH je klju─Źnega pomena, koliko ─Źasa bo pandemija trajala v EU, kajti EU D─î predstavljajo najpomembnej┼íe izvozne trge za BiH. Najbolj naj bi kriza prizadela turizem, potni┼íki promet, gostinstvo, sektor zabave in prireditev ter kreativne industrije.